Cancelarul federal german Olaf Scholz l-a primit marți la Berlin pe omologul său danez și a afirmat că frontierele nu pot fi modificate ''cu forța'', în timp ce Donald Trump vorbește despre anexarea Groenlandei, teritoriu autonom danez, informează AFP.
În cadrul unei conferințe de presă, niciunul dintre cei doi lideri nu l-a menționat direct pe noul președinte american. Însă după ce au discutat despre războiul din Ucraina, Olaf Scholz a subliniat că ''frontierele nu trebuie să fie deplasate cu forța'' și a adăugat în engleză ''to whom it may concern'' (pentru cine este interesat).
Danemarca și Germania sunt ''prieteni apropiați'' și au ''o viziune foarte similară asupra lumii'', a mai declarat cancelarul federal. ''Continentul nostru se bazează pe ideea că, mai degrabă decât confruntarea, cooperarea (este cea care) va duce la pace, la progres și la prosperitate'', a adăugat, la rândul său, șefa guvernului danez, Mette Frederiksen.
Președintele american Donald Trump a susținut sâmbătă în fața jurnaliștilor că SUA ''vor obține'' Groenlanda, ''o necesitate absolută'' pentru ''securitatea națională și libertatea din întreaga lume'', potrivit lui.
Pe lângă amplasamentul său strategic, Groenlanda este râvnită pentru vastele sale rezerve miniere și petroliere neexploatate, la care accesul rămâne complicat. Însă Groenlanda a declarat de nenumărate ori că nu este de vânzare și că vrea să își decidă singură viitorul.
În paralel, Franța ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda, dacă Danemarca o va cere, lucru pe care țara nord-europeană nu l-a făcut până acum, dar, în același timp, exclude posibilitatea ca Statele Unite să invadeze această insulă din Arctica, pe care Trump o consideră strategică pentru țara sa, informează marți EFE. Ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, a insistat, într-un interviu acordat postului Sud Radio, că ''frontierele Uniunii Europene (UE) nu sunt negociabile'' și că, ''dacă Danemarca cere solidaritatea UE, Franța va răspunde prezent''. Întrebat dacă trimiterea de trupe europene în Groenlanda ar fi posibilă, Barrot a răspuns ''De ce nu?'', înainte de a sublinia că au început discuții despre această problemă cu autoritățile daneze, dar că acestea nu au formulat o astfel de solicitare. ''Pentru Danemarca, nu se pune deocamdată problema'', a adăugat șeful diplomației franceze, care, întrebat ce s-ar întâmpla dacă Statele Unite ar invada Groenlanda, a răspuns că ''asta nu se va întâmpla'' și că ''nimeni nu are niciun interes să invadeze un teritoriu al UE''.
Guvernul danez a anunțat luni ca va aloca 14,6 miliarde de coroane (două miliarde de euro), pentru consolidarea securității în Arctica, zonă strategică în contextul proximității ruse și americane, și Atlanticul de Nord, relatează AFP. "Nivelul de amenințare în Arctica și Atlanticul de Nord s-a agravat. Prin urmare, trebuie să consolidăm semnificativ prezența apărării în aceste regiuni", a declarat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, într-un comunicat. Guvernul danez promite astfel că va trimite trei nave noi în Arctica, drone suplimentare cu rază lungă de acțiune echipate cu capacități de obținere de imagini avansate și o întărire a capacității satelitare.