Liderii Uniunii Europene au convenit să facă mai mult pentru a-și consolida apărarea în fața Rusiei și a altor amenințări, prin creșterea cheltuielilor și acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, informează Reuters.
"S-au făcut deja multe, dar trebuie să facem mai mult. Trebuie să o facem mai bine, mai puternic, mai rapid - și trebuie să o facem împreună", a declarat Antonio Costa, președintele Consiliului European, luni, după un summit informal pe teme de apărare care a avut loc la Bruxelles, la care au participat și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, și prim-ministrul britanic Keir Starmer. Cu toate acestea, liderii au răspuns doar în parte la întrebarea cum anume va fi finanțată creșterea planificată a cheltuielilor pentru apărare.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a anunțat pe liderii europeni că va studia posibilitatea relaxării regulilor UE privind controlul deficitului și a datoriei publice, pentru a permite creșterea cheltuielilor pentru apărare, apreciind că "pentru vremuri extraordinare, este posibil să existe măsuri extraordinare", relatează EFE. Von der Leyen a mai arătat că executivul european "va explora în continuare utilizarea mult mai multor flexibilități" și "opțiuni posibile" în Pactul de stabilitate și creștere pentru investițiile în apărare. "Acest lucru oferă statelor membre mult mai mult spațiu fiscal sau spațiu de manevră pentru a-și crește cheltuielile pentru apărare la nivel național", a spus ea.
Țările europene au crescut deja cheltuielile pentru apărare în ultimii ani, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia din 2022 și la creșterea temerilor că nu se mai pot baza atât de mult pe Statele Unite pentru a proteja continentul în anii următori. Eforturile lor au fost alimentate de apariția semnelor de întrebare cu privire la angajamentul președintelui american Donald Trump față de NATO și de cererile sale ca națiunile europene să cheltuiască mai mult pentru apărarea continentului, notează Reuters.
Von der Leyen a confirmat, de asemenea, că Banca Europeană de Investiții (BEI) este pregătită să fie mai flexibilă în ceea ce privește practicile sale de creditare, așa cum au solicitat recent 19 state membre printr-o scrisoare comună. În prezent, multe fonduri de pensii și bănci private susțin că regulile de finanțare durabilă îngreunează investițiile în apărare.
Președinta CE s-a referit, de asemenea, la posibilitatea de a consolida licitațiile publice coordonate, care ar garanta interoperabilitatea și reducerea costurilor. Ea a subliniat, totodată, necesitatea de a simplifica legislația UE privind achizițiile publice și de a încuraja inovația în domeniul apărării, inclusiv prin cooperarea sporită cu industria de apărare ucraineană. "Dacă cheltuim miliarde din banii contribuabililor, avem nevoie de rentabilitatea investiției sub formă de cunoștințe sporite și locuri de muncă bune, aici, în Europa", a conchis Von der Leyen.
Discuțiile liderilor europeni vor contribui la Carta albă privind apărarea UE, pe care Comisia speră să o prezinte în martie. Astfel, "va exista o bază pentru ca statele membre să ia deciziile necesare (la summitul lor) în iunie", potrivit președintei executivului european.