Uniunea Europeană, măsuri pentru protejarea industriei oțelului

Uniunea Europeană, măsuri pentru protejarea industriei oțelului
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Uniunea Europeană (UE) va înăspri cotele de import la oțel, pentru a reduce intrările cu încă 15 la sută, din  luna aprilie, a declarat miercuri un oficial UE. Decizia este menită să prevină inundarea pieței europene cu oțel ieftin, după taxele vamale de 25 la sută anunțate de președintele american Donald Trump pentru importurile de oțel și aluminiu, transmite Reuters.

Producătorii europeni de oțel sunt deja afectați de prețurile ridicate la energia și concurența din Asia, existând riscul ca în UE să ajungă oțelul ieftin redirecționat de pe piața SUA, ceea ce ar afecta sever oțelăriile din Europa.

''Într-o perioadă în care nimeni nu respectă reglementările Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și toți fac apel la securitatea națională, UE nu poate fi singurul continent care își lasă industria să se prăbușească'', a declarat pentru Reuters vicepreședintele Comisiei Europene pentru prosperitate și pentru strategia industrială, Stephane Sejourne.

Ținând cont că piața din SUA este mai puțin viabilă din cauza taxelor vamale, Sejourne previzionează că producătorii din Canada, India și China vor căuta să vândă volume mai mari în Europa.

Comisia Europeană intenționează să analizeze posibile măsuri de protecție pentru industria metalelor, în vederea contracarării impactului taxelor vamale anunțate de Donald Trump pentru importurile de oțel și aluminiu, conform proiectului planului de acțiune consultat de Reuters.

O primă măsură ar fi reducerea cotelor de import pentru diversele tipuri de oțel, de la 1 aprilie, ceea ce ar reduce intrările cu aproximativ 15 la sută, a explicat Sejourne. În 2024, UE a importat aproximativ 60 milioane tone metrice de oțel, din care 30 milioane tone fără aplicarea cotelor de import.

În plus, Executivul comunitar intenționează să propună taxe de export și restricții la exporturile de fier vechi în trimestrul trei din 2025. Conform surselor Reuters, vor fi taxe la export de până la 25 la sută pentru fier vechi. Noul mecanism va fi mult mai strict, în urma apelurilor din industrie. Detaliile încă nu au fost finalizate, a informat Sejourne.

”Trebuie să anticipăm viitoarele tensiuni, războaie și pandemii. Am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu gazele rusești. Să evităm ca oțelul de mâine să devină gazul de ieri”, a adăugat oficialul.

UE nu vrea să depindă de importurile de oțel, care vor fi cruciale pentru reconstruirea complexului militar industrial european, după războiul din Ucraina, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene.

Pentru a îmbunătăți actualele măsuri comerciale, reglementările privind achizițiile publice ar urma să fie revizuite în 2026 în favoarea oțelului european. ''Vrem să păstrăm oțelul nostru în Europe și să-l putem recicla în Europa. Este o problemă strategică. Nu există industrie de apărare fără oțel și vrem să ne păstrăm industriile'', a explicat Sejourne.

Citit 300 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Martie 2025 17:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.