„Poate fi ultima noastră vară de pace în Europa”, crede un istoric militar german

„Poate fi ultima noastră vară de pace în Europa”, crede un istoric militar german
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un atac rusesc asupra NATO este posibil încă din această toamnă, a declarat expertul militar, istoricul și profesorul Sönke Neitzel, de la Universitatea Potsdam, într-un interviu acordat publicației germane BILD, informează HotNews.

Despre un posibil astfel de atac al Rusiei au vorbit recent și alți experți și oficiali europeni - care au avansat însă un orizont de timp mai îndepărtat. Oficialii SUA au fost mai optimiști: „Pur şi simplu, nu cred că vrea să cucerească toată Europa”, a declarat emisarul lui Trump, Steve Witkoff, cu referire la Vladimir Putin.

Sönke Neitzel, un istoric german specializat în cel de-Al Doilea Război Mondial, se teme că Rusia ar putea lansa un atac asupra unei țări NATO - posibil Lituania - chiar în această toamnă, în cazul în care condițiile pentru un astfel de pas vor fi întrunite. Neitzel, profesor de istorie militară la Universitatea din Potsdam, și-a explicat temerile spunând, în interviul acordat tabloidului Bild, că „situația securității în lume s-a schimbat” din cauza lui Vladimir Putin, precum și a politicilor președintelui american Donald Trump. „Vedem că Rusia a anunțat exerciții pe scară largă în Belarus. Vedem o teamă puternică în țările baltice că, în timpul acestor exerciții, trupele ruse ar putea trece granița. Și vedem că articolul 5 al tratatului NATO ar putea să nu mai funcționeze, cel puțin pentru SUA. Descurajarea slăbește”, a remarcat istoricul.

El a citat mai mulți factori care ar putea determina un război în Europa, inclusiv „modul în care reacționează NATO în general, ce rol joacă Trump, ce rol joacă europenii, dacă pacea în Ucraina este obținută în orice formă”. „Expresia «Ultima vară de pace» nu mai este, din păcate, ceva complet nerealist; s-ar putea întâmpla”, a spus el.

În opinia expertului, însă, Putin nu va ataca alte țări europene atât timp cât este în război în Ucraina. El și-a exprimat speranța că europenii vor face față amenințării, dacă SUA nu le vor veni în ajutor în caz de război, deși înainte de aceasta europenii au așteptat întotdeauna o intervenție americană. „Amintiți-vă de războiul din Kosovo: 75% din loviturile aeriene au fost efectuate de SUA. În Irak și Afganistan, europenii au fost, strict vorbind, doar trupe auxiliare. Iar când SUA au plecat, au plecat și europenii, chiar dacă avem 500 de milioane de cetățeni în UE. Am fost întotdeauna în umbra SUA”, a subliniat Naitzel.

În același timp, Naitzel spune că „democrațiile sunt capabile de multe lucruri”, deoarece alte țări puternice rămân în NATO: „Canada rămâne în alianță. Există semnale încurajatoare de la Paris, Londra și acum Berlin că poate noi, europenii, învățăm în sfârșit să mergem pe cont propriu”, a spus el.

Citit 789 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2025 16:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.