Agenţia de securitate ucraineană SBU a declarat, vineri, că a descoperit o reţea de spionaj condusă de statul maghiar pentru a obţine informaţii despre apărarea Ucrainei, relatează Reuters, preluată de News.ro. SBU a anunţat că a reţinut doi agenţi suspecţi, care primeau instrucţiuni de la serviciile militare de informaţii ale Ungariei.
Este pentru prima dată în istoria Ucrainei când s-a constatat că o reţea de spionaj maghiară lucrează împotriva intereselor Kievului, menţionează SBU, care a precizat că cei doi suspecţi sunt foşti membri ai armatei ucrainene. Ei se află în custodie şi au fost notificaţi că sunt suspectaţi de trădare de stat. Potrivit SBU, aceştia au fost recrutaţi de un intermediar din cadrul serviciilor militare de informaţii al statului maghiar şi au primit bani şi echipamente speciale pentru comunicaţii secrete.
SBU susţine că agenţii au fost însărcinaţi să transmită intermediarului lor detalii despre bateriile de apărare aeriană ale Ucrainei şi alte capacităţi militare din regiunea Transcarpatia din sudul Ucrainei, care se învecinează cu Ungaria. „Sarcina acestei celule a fost să colecteze informaţii despre securitatea militară a regiunii Transcarpatia, să caute vulnerabilităţi în apărarea terestră şi aeriană a regiunii, precum şi să studieze opiniile socio-politice ale locuitorilor: în special, scenarii ale comportamentului lor în cazul în care trupele maghiare intră în regiune”, susţine comunicatul SBU.
În Ucraina locuiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari, majoritatea în regiunea Transcarpatia. Kievul şi Guvernul lui Orban au avut disensiuni cu privire la dreptul acestei comunităţi de a-şi folosi limba maternă.
Ungaria face parte din Uniunea Europeană şi NATO, două blocuri cu care Ucraina este strâns aliată în războiul pe care îl duce cu Rusia. Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări au fost adesea dificile. Premierul ungar Viktor Orban s-a arătat sceptic cu privire la ajutorul militar occidental pentru Ucraina. De asemenea, el a menţinut relaţii cu Vladimir Putin, ceea ce l-a pus în contradicţie cu majoritatea celorlalţi lideri ai UE, care au încercat să îl izoleze pe liderul rus după invazia din Ucraina, în 2022, scrie sursa citată.
Potrivit serviciului ucrainean de securitate, unul dintre agenţi, un fost soldat în vârstă de 40 de ani, a fost recrutat şi pus în „aşteptare” în 2021, iar în septembrie 2024 a fost „activat”. Celălalt suspect este un fost membru al Forţelor ucrainene de securitate şi apărare, care s-a retras din unitate în 2025. Conform informaţiilor disponibile, sarcinile sale includeau informarea serviciului secret maghiar cu privire la prezenţa avioanelor şi elicopterelor în regiunea Transcarpatia, precum şi cu privire la sistemele de apărare ale unităţii militare în care a servit.