Comisia Europeană a greșit refuzând publicarea mesajelor text dintre Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în plină pandemie Covid-19, înainte de semnarea unui contract uriaș pentru achiziția de vaccinuri, a constatat, miercuri, Tribunalul General al Uniunii Europene (UE). Hotărârea instanței reprezintă o lovitură pentru președinta executivului european și poate reprezenta un punct de cotitură pentru regulile de transparență în UE, scriu Reuters și Politico, preluate de HotNews.
Comisia „nu a reușit să explice într-un mod plauzibil de ce a considerat că mesajele text schimbate în contextul achiziționării de vaccinuri COVID-19 nu conțin informații importante… a căror păstrare trebuie asigurată”, a afirmat Tribunalul General al UE, o instanță specializată în cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene. Esența problemei judecate era dacă mesajele text ar trebui să fie clasificate drept documente și, prin urmare, eligibile pentru a fi publicate în numele transparenței. Militanții și mulți observatori externi susțin că acestea ar trebui să fie tratate la fel ca orice alt mijloc de comunicare oficială atunci când au legătură cu elaborarea politicilor. Comisia a spus că nu.
Cazul a fost inițiat de The New York Times și de fostul său șef de birou din Bruxelles, care au intentat o acțiune împotriva deciziei Comisiei de a nu face publice mesajele text în 2022, scriu sursele citate.
„Tribunalul constată că, în decizia sa, Comisia ar fi trebuit să ofere o explicație mai detaliată a faptului că nu deține documente de tipul celor solicitate”, a declarat Comisia Europeană, într-un comunicat, după anunțul deciziei instanței. „Tribunalul nu pune în discuție politica de înregistrare a Comisiei privind accesul la documente. Aceste norme urmăresc să asigure integritatea documentelor Comisiei și transparența deplină prin garantarea faptului că documentele importante redactate sau primite de Comisie sunt ușor accesibile cetățenilor UE interesați”, a mai spus executivul UE.
Decizia va avea probabil repercusiuni uriașe asupra transparenței și responsabilității în UE și lovește puternic reputația lui Von der Leyen, care și-a început de doar câteva luni al doilea mandat.
Decizia reprezintă „o victorie pentru transparență”, a declarat pentru Politico eurodeputata olandeză Raquel García Hermida-van der Walle, care conegociază modificări la o lege ce reglementează accesul la documente, în numele grupului liberal Renew Europe. „Oamenii pur și simplu vor și au dreptul să știe cum sunt luate deciziile, este esențial într-o democrație. Chiar dacă s-a făcut printr-un mesaj text”, a spus ea.
Cazul este complicat din punct de vedere juridic pentru Von der Leyen. Nu numai că președinta Comisiei a semnat personal cel mai mare contract de vaccinare din blocul comunitar - în valoare de miliarde de euro - dar ea prezidează instituția însărcinată cu aplicarea legislației UE, care include principii de transparență și responsabilitate. Decizia împotriva sa va oferi muniție politică unei game largi de critici, crede Politico.
„Această hotărâre judecătorească ar putea marca un punct de cotitură pentru transparență în UE”, a declarat înainte de decizie Shari Hinds, ofițer de politici UE pentru integritate politică la ONG-ul Transparency International.