Papa Leon al XIV-lea și-a început duminică oficial pontificatul, în cadrul unei Liturghii în aer liber oficiate în Piața Sfântul Petru din Vatican, unde zeci de mii de credincioși au asistat la ceremonia de instalare a celui de-al 267-lea Suveran Pontif al Bisericii Catolice, transmite Reuters, citat de HotNews.
În vârstă de 69 de ani, născut la Chicago, dar cu cetățenie peruană și o lungă activitate misionară în Peru, papa Leon este revendicat deopotrivă de Statele Unite și Peru ca fiind primul papă originar din aceste țări. Credincioșii din ambele state au fluturat steaguri în piață, în timp ce mulțimea a scandat „Viva il Papa” și „Papa Leone”, numele său în italiană, în timp ce papamobilul decapotabil a străbătut piața. Cardinalul american Robert Prevost, nume relativ necunoscut pe scena internațională și devenit cardinal abia în urmă cu doi ani, a fost ales papă pe 8 mai, după un conclav care a durat mai puțin de 24 de ore.
Apel la unitate
În predica sa, rostită într-o italiană fluentă, Leon a făcut apel la unitate și armonie în rândul celor 1,4 miliarde de catolici din lume și a promis că nu va conduce „ca un autocrat”. „Petru trebuie să păstorească turma fără a ceda tentației de a fi un autocrat, domnind peste cei care i-au fost încredințați. Dimpotrivă, este chemat să slujească credința fraților și surorilor sale și să meargă alături de ei”, a spus Suveranul Pontif.
Noul Suveran Pontif a mai spus că nu va da înapoi în fața provocărilor moderne și că, cel puțin în chestiuni sociale precum lupta împotriva sărăciei și protejarea mediului, va continua moștenirea lăsată de papa Francisc. „Nu este niciodată vorba de a-i cuceri pe ceilalți prin forță, propagandă religioasă sau prin putere. Este întotdeauna și doar o chestiune de iubire, așa cum a făcut Isus”, a declarat Leon, într-o aluzie la tensiunile dintre catolicii conservatori și progresiști.
Instalare sub privirile puternicilor lumii
Ceremonia de instalare a fost marcată de primirea a două simboluri ale autorității papale: pallium-ul - o bandă de lână de miel care semnifică rolul de păstor - și inelul pescarului, gravat cu imaginea Sfântului Petru ținând cheile Raiului. Inelul, turnat special pentru fiecare papă, va fi distrus la moartea sau demisia acestuia.
Evenimentul a fost urmărit de numeroși lideri internaționali, printre care președinții din Peru, Israel și Nigeria, premierii Italiei, Canadei și Australiei, cancelarul german Friedrich Merz și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Din tribuna VIP au asistat și membri ai familiilor regale europene, inclusiv regele Felipe al VI-lea și regina Letizia ai Spaniei. Vicepreședintele american JD Vance, catolic convertit cunoscut pentru pozițiile sale dure privind imigrația, a condus delegația SUA, alături de secretarul de stat Marco Rubio. Vance a dat mâna cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la începutul ceremoniei, cei doi întâlnindu-se anterior în februarie la Casa Albă, unde au avut un schimb dur de replici.