Confruntările armate dintre Thailanda și Cambodgia, izbucnite pe fondul unui vechi conflict privind granița, s-au intensificat dramatic și riscă să se transforme într-un conflict militar deschis, a declarat vineri premierul interimar thailandez, Phumtham Wechayachai, relatează Reuters citat de Hotnews.ro.
Încă de joi dimineață au izbucnit ciocniri între cele două țări, într-o zonă disputată, învecinată cu un templu antic, care s-au extins rapid în alte zone de-a lungul frontierei contestate. Potrivit unui oficial militar thailandez, luptele s-au extins în 12 locații, o escaladare semnificativă față de cele șase locații raportate cu o zi înainte. Confruntările implică arme grele, artilerie de câmp și lansatoare de rachete BM-21 utilizate de Cambodgia, potrivit amiralului Surasant Kongsiri, purtător de cuvânt al armatei thailandeze. Thailanda a răspuns cu „focuri de susținere proporționale cu situația tactică”, potrivit unui comunicat militar.
Conform celor relatate de Hotnews.ro, oficialii thailandezi au anunțat că 138.000 de oameni din patru provincii de frontieră au fost evacuați. Numărul deceselor din Thailanda a urcat la 15. De cealaltă parte, Cambodgia nu a oferit date oficiale privind victimele, însă un oficial local din provincia Oddar Meanchey a declarat pentru Reuters că un civil a murit, cinci au fost răniți, iar 1.500 de familii au fost evacuate.
Conflict vechi cu nuanțe personale
Thailanda și Cambodgia au o dispută de mai bine de un secol privind suveranitatea asupra diverselor puncte nedelimitate de-a lungul frontierei terestre de 817 km, care a fost cartografiată pentru prima dată de Franța în 1907, când Cambodgia era colonia sa.
Escaladarea conflictelor a fost amplificată în prezent de tensiuni personale și politice între doi foști lideri influenți: Hun Sen, fostul premier autoritar al Cambodgiei până în 2023, când i-a predat puterea fiului său, Hun Manet, și Thaksin Shinawatra, fost premier populist al Thailandei, a cărui fiică, Paetongtarn Shinawatra, a devenit prim-ministru în 2024. Ambii foști lideri își păstrează o influență majoră în politicile naționale, notează The Guardian.
Thaksin a declarat pe rețelele de socializare că le-a mulțumit țărilor care s-au oferit să medieze criza, dar că ar dori să mai aștepte puțin, adăugând: ”Trebuie să lăsăm armata thailandeză să-și facă treaba și să-i dăm o lecție lui Hun Sen”. Răspunsul lui Hun Sen nu a întârziat, spunând că ”tonul belicos” al lui Thaksin subliniază ”agresiunea militară a Thailandei față de Cambodgia”.