Tentativă de LOVITURĂ DE STAT în Turcia/ Cel puțin 400 de români sunt în vacanţă pe litoralul turcesc
Foto: Sursa foto: europafm.ro

Tentativă de LOVITURĂ DE STAT în Turcia/ Cel puțin 400 de români sunt în vacanţă pe litoralul turcesc
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

UPDATE: Mărturiile gălăţenilor întorşi din infernul din TURCIA - CLICK AICI PENTRU DETALII


UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că, din informaţiile pe care le are până acum, nu sunt victime în rândul cetăţenilor români aflaţi în Turcia.

În contextul evenimentelor aflate în desfășurare în Turcia, MAE a constituit o celulă de criză, care analizează atât "cele mai eficiente modalități" de a furniza asistență consulară cetățenilor români aflați pe teritoriul turc, cât și implicațiile politice ale evenimentelor în cauză.

Ministerul român al Afacerilor Externe a pus la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim  de gratuitate), precum și adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.

Până în prezenţ, au fost primite aproape 400 de apeluri telefonice de la români aflați în concediu pe litoralul turcesc, a relatat Radio România Actualități. Pentru aducerea românilor acasă, MAE a organizat și un zbor umanitar al companiei TAROM, costurile aferente fiind suportate din fondul special prevăzut în bugetul ministerului pentru gestionarea situațiilor de criză. PENTRU MAI MULTE DETALII, CLICK AICI

Potrivit unui nou bilanţ, 265 de persoane și-au pierdut viața, iar aproape 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv. PENTRU MAI MULTE DETALII, CLICK AICI


UPDATE: Potrivit unui nou bilanț, 194 de persoane și-au pierdut viața în Turcia, printre victime numărându-se civili, polițiști și puciști. Totodată, numărul răniților a ajuns la 1.154.

Autoritățile din Turcia au reținut 1.563 de membri ai forțelor armate din întreaga țară, în urma tentativei de lovitură de stat care s-a desfășurat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, respectiv 15 spre 16 iulie.

Recep Erdogan cere oamenilor să rămână pe străzi. El spune că ar putea avea loc noi tentative de lovitură de stat, a relatat digi24.ro. Tensiunea continuă în această țară. Chiar dacă forțele loiale guvernului au preluat din nou controlul asupra unor comandamente, mici grupuri de soldați rebeli încă opun rezistență, a mai precizat sursa media.


UPDATE: Puciștii au anunțat că nu au renunțat la luptă. Într-un e-mail trimis de la biroul de presă al Statului Major al armatei, susținătorii loviturii de stat spun că sunt în continuare hotărâți să lupte, a relatat digi24.ro. Facțiunea, care își spune Mișcarea pentru Pace Acasă, le cere oamenilor să stea în case pentru propria lor siguranță.

Cel puțin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopții în timpul tentativei de lovitură de stat, a anunțat un oficial turc cu rang înalt, citat de Reuters.

Turcia a numit sâmbătă, 16 iulie, un șef de Stat Major interimar, întrucât nu se știe nimic despre soarta titularului acestui post de la conducerea armatei. Șef de Stat Major interimar a fost numit Umit Dundar, comandantul Armatei Întâi - un grup de divizii din cadrul infanteriei.

Presa locală scria la începutul evenimentelor că șeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de puciști la sediul comandamentului armatei.


UPDATE: Cel puţin 42 de persoane au fost ucise la Ankara, capitala Turciei, în confruntările date în timpul tentativei de puci, potrivit BBC. Victimele sunt civili şi poliţişti.

AFP a relatat că focuri de armă sporadice se auzeau, la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, 16 iulie, în mai multe cartiere ale capitalei, care a fost de asemenea bombardată. Ţinta loviturilor aeriene a fost, cu precădere, clădirea Parlamentului, a adăugat sursa media. Potrivit altor surse, decese s-au înregistrat şi la Istanbul, cel mai mare oraş al Turciei, bilanţul fiind incert.

Situaţia rămâne confuză în această ţară, unde preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi premierul Binali Yıldırım au acuzat că o facţiune a armatei a încercat să răstoarne prin forţă regimul actual.

Tancuri au putut fi observate pe străzi, iar aeroportul internațional din oraș și podurile peste Bosfor au fost închise vineri seară, 15 iulie. Şeful guvernului ar fi ordonat armatei să doboare avioanele şi elicopterele aflate în mâinile militarilor pucişti.

Într-o declaraţie transmisă prin intermediul aplicaţiei mobile FaceTime, preşedintele turc, revenit de urgenţă în ţară din vacanţă, a denunţat „insurecţia”. Recep Tayyip Erdogan a cerut populaţiei să reziste „tentativei de lovitură de stat” şi să iasă pe străzi.

Potrivit preşedintelui Erdogan, actul de rebeliune a fost pus la cale de mişcarea loială clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA.


UPDATE: Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul Turciei să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne.


UPDATE: Armata fidelă regimului de la Ankara a anunţat, într-un comunicat publicat de agenţia de presă Dogan, că a preluat puterea în Turcia pentru a „restabili ordinea” şi a „proteja democraţia”.

Televiziunea publică din Turcia a anunţat proclamarea legii marţiale, fiind impuse restricţii de circulaţie pe întreg teritoriul ţării, în contextul tentativei de lovitură de stat a unei facţiuni armate. Declaraţia este semnată de un aşa-numit Consiliu al Păcii, care susţine că a preluat controlul pentru a „proteja democraţia”.


Focuri de armă s-au auzit, vineri seară, 15 iulie, în capitala Turciei, iar elicoptere şi avioane militare survolau oraşul la altitudine joasă. Clădirea parlamentului a fost înconjurată de tancuri, potrivit unui martor, citat de Reuters. Militarii au pătruns în sediul televiziunii de stat, emisia TRT fiind oprită.

CNN-Turk a anunţat o mobilizare „extraordinară” în faţa sediului Statului Major al armatei, al cărei şef ar fi fost luat ostatic.

La Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, tancuri au putut fi observate pe străzi. Aeroportul Ataturk şi podurile peste Bosfor au fost închise. Mai multe companii aeriene şi-au redirecţionat zborurile.

Cetățenii turci au format cozi la bancomate pentru a retrage bani. Lira turcească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul american.

Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă, potrivit unor surse de la Atena.

Turcia a fost în ultimele decenii scena mai multor lovituri de stat, cea din urmă petrecându-se în 1997.

Citit 4427 ori Ultima modificare Luni, 18 Iulie 2016 02:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.