Un "conflict major" între SUA şi Coreea de Nord este posibil
Foto: United States Navy

Un "conflict major" între SUA şi Coreea de Nord este posibil
USS Nimitz
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Coreea de Sud a respins vineri afirmaţiile preşedintelui american Donald Trump potrivit cărora Seulul ar trebui să plătească pentru scutul american antirachetă, în valoare de un miliard de dolari, pe care cei doi aliaţi îl instalează în peninsulă, pentru a contracara ameninţarea nord-coreeana, relatează AFP.

Primele elemente ale sistemului Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) au ajuns deja pe un teren de golf din comitatul Seongju (sud), la 250 kilometri sud de Seul, stârnind nemulţumirea Beijingului, într-un context de puternice tensiuni în peninsulă.

Oficiali americani au afirmat că scutul va fi operaţional în "următoarele zile".

"Am informat Coreea de Sud că ar fi adecvat să plătească. E un sistem de un miliard de dolari", a declarat Trump, pentru agenţia Reuters: "E fenomenal, distruge rachetele direct în cer". SUA şi Coreea de Sud sunt legate de un tratat de apărare de la războiul din Coreea (1950-1953) şi peste 28.000 de soldaţi americani sunt dizlocaţi în peninsulă.

Seulul a replicat însă că, potrivit acordului pentru prezenţa militară americană în ţară, furnizează terenul pentru sistemul Thaad şi infrastructurile, în timp ce Washingtonul trebuie să plătească pentru funcţionarea sa. "Nu există nicio schimbare în această poziţie de bază", a spus ministerul sud-coreean al Apărarii, într-un comunicat.

Acest schimb de replici vine în condiţiile în care tensiunile din peninsulă sunt tot mai mari. Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi, într-un interviu acordat Reuters, ca un conflict "major" cu Coreea de Nord este posibil, din cauza programelor nucleare şi de rachete balistice ale acesteia. Trump a spus că îşi doreşte să rezolve criza în mod paşnic, eventual prin folosirea de noi sancţiuni economice, deşi opţiunea militară nu este exclusă. "Există un risc să ajungem la un conflict major cu Coreea de Nord", a spus Trump, în interviul realizat în Biroul Oval.

În acelaşi timp, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că există un pericol ca situaţia din Peninsula Coreeană să escaladeze sau să scape de sub control. China, singurul aliat major al Coreei de Nord, a fost tot mai deranjată în ultimele luni de continuarea programului de arme nucleare de către Phenian şi de testele cu rachete balistice de rază lungă, prin încălcarea rezoluţiilor ONU. Beijingul chiar a ameninţat că va impune sancţiuni unilaterale, dacă regimul nord-coreean va continua. Pe de altă parte, în China nu este agreată intensificarea prezenţei militare americane în regiune.        

Citit 3434 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Aprilie 2017 00:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.