Emmanuel Macron rămâne favorit la preşedinţia Franţei. Duminică, runda decisivă

Emmanuel Macron rămâne favorit la preşedinţia Franţei. Duminică, runda decisivă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice "În Mişcare!" ("En marche!"), şi Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional (extremă dreapta), au participat, miercuri seară, la singura dezbatere televizată dintre cei doi candidaţi ajunşi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Ei au încercat să îi atragă de partea lor pe cei 20 la sută dintre francezi care sunt indecişi, relatează Politico.

Un sondaj realizat de Elabe pentru postul de televiziune BFMTV arată că Macron a fost cel mai convingător în dezbaterea televizată. Aproximativ 63 la sută dintre cei 1.314 de telespectatori care au participat la sondaj l-au declarat pe Macron câştigătorul dezbaterii, în timp ce doar 34 la sută au considerat că Marine Le Pen s-a descurcat mai bine. Restul, de trei la sută, nu a avut o opinie în acest sens. Două treimi dintre cei care l-au susţinut în primul tur pe candidatul de stânga Jean-Luc Melenchon au trecut de partea lui Emmanuel Macron, în timp ce 30 la sută sunt în favoarea lui Le Pen, iar 58 la sută dintre susţinătorii candidatului conservator Francois Fillon spun că îl vor susţine pe Macron. De asenemea, cel mai mare sindicat din Franţa a anunţat că va îndemna oamenii să îl voteze pe Emmanuel Macron în turul al II-lea, văzut ca favorit imediat după încheierea primului tur al alegerilor, pe 30 aprilie.

Vot pentru sau împotriva UE?

În timp ce Marine Le Pen s-a remarcat cu discursuri fulgerătoare împotriva Uniunii Europene, spunând „vreau să smulg Europa din mâinile UE, care o distruge”, promiţând totodată să organizeze, în septembrie, un referendum privind apartenenţa la UE, Emmanuel Macron a pledat pentru Europa puternică şi unită, care protejează. „Domnul Macron este candidatul globalizării sălbatice, a uberizării, a precarităţii, a brutalităţii sociale, a ideii „toţi contra toţi”, al devalizării economiei în interesul economic al marilor companii”, a afirmat Le Pen în cursul dezbaterii, potrivit Digi24.ro. „De aproape trei minute, doamna Le Pen ne explică strategia sa privind lupta contra şomajului, dar nu are niciuna (…) Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni, să vorbiţi de tot ce nu merge în ţară, dar nu propuneţi nimic”, a acuzat, la rândul său, Emmanuel Macron. În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA şi Rusia, Le Pen a argumentat că Franţa trebuie să fie ”echidistantă”, susţinând că ”Rusia nu a afişat deloc vreun semn de ostilitate faţă de Franţa”. Macron a transmis că ”nu se va supune dictatelor lui Putin”, aceasta fiind ”marea diferenţă între mine şi doamna Le Pen”.

Citit 1360 ori Ultima modificare Vineri, 05 Mai 2017 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.