Preşedintele american începe primul său TURNEU INTERNAȚIONAL important

Preşedintele american începe primul său TURNEU INTERNAȚIONAL important
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele american Donald Trump, care se confruntă cu o adevărată furtună la Washington, a plecat, vineri, într-un turneu în străinătate - la Ryad, Ierusalim, Betleem, Roma, Bruxelles şi în Sicilia - care va fi analizat în cele mai mici detalii de întreaga lume, relatează AFP.

Acest prim turneu extrem de aglomerat - cinci ţări în opt zile, nenumărate întrevederi bilaterale, de la regele Salman al Arabiei Saudite, la Papa Francisc şi noul lider francez Emmanuel Macron - se anunţă un exerciţiu periculos pentru preşedintele american. Avalanşa de dezvăluiri care au precedat plecarea sa l-a pus într-o poziţie delicată în Statele Unite şi a alimentat semnele de întrebare privind capacitatea sa de a reprezenta Statele Unite, în calitate de lider, în prezenţa omologilor săi.

„Adevărul este că nimeni nu ştie cum se va comporta Donald Trump sau ce va spune la astfel de reuniuni, pentru că nu a mai fost cazul”, explică Stephen Sestanovici de la centrul de reflecţie Council of Foreign Relations. Anturajul preşedintelui imprevizibil dă asigurări că acesta va adopta un stil „amical, dar franc”, ce va garanta eficienţa în relaţiile internaţionale.

Donald Trump, căruia nu îi plac deplasările lungi, va fi însoţit de soţia sa, Melania, foarte discretă până acum. De asemenea, fiica sa Ivanka şi ginerele său Jared Kushner, doi dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, vor fi prezenţi la bordul Air Force One.

În fapt, magnatul, care în domeniul politicii externe şi-a schimbat radical discursul faţă de campania electorală, va trebui să explice cum şi în ce măsură sloganul său favorit, „America pe primul plan”, este compatibil cu multilateralismul.

Casa Albă anunţă o deplasare „istorică”, în cursul căreia preşedintele va cunoaşte mai bine trei mari religii monoteiste. La Ryad, unde va ajunge sâmbătă, 20 mai, Donald Trump va încerca să sublinieze diferenţele faţă de predecesorul său, care era privit cu neîncredere de monarhiile sunnite din Golf.

În Israel, unde speră să insiste asupra ideii unui acord de pace - idee destul de vagă - Trump se va întâlni cu „prietenul” său Benjamin Netanyahu (la Ierusalim) şi cu liderul palestinian Mahmoud Abbas (la Betleem).

Această etapă a turneul este înconjurată deja de controverse, legate de vizita la Zidul Plângerii, dar şi de acuzaţiile că Trump le-a transmis ruşilor informaţii clasificate obţinute de la Israel.

Întâlnirea cu Papa Francisc, la Vatican, se anunţă inedită. Poziţiile celor doi sunt total opuse în majoritatea domeniilor, de la imigraţie şi refugiaţi, până la schimbarea climatică.

Citit 1407 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2017 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.