Trump a decis retragerea SUA din Acordul de la Paris

Trump a decis retragerea SUA din Acordul de la Paris
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O zi tristă pentru întreaga planetă. Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, joi, de la Casa Albă, ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, după cum a promis să facă în timpul campaniei electorale, în numele apărării locurilor de muncă ale cetăţenilor americani şi sloganului "Mai întâi America", stârnind un val de dezaprobare la nivel internaţional.

Trump a anunţat retragerea din Acordul climatic de la Paris, declarând că "a fost ales să reprezinte cetăţenii din Pittsburg, nu pe cei din Paris", notează Reuters. "Nu ne dorim ca alţi lideri şi alte state să mai râdă de noi. Şi nu vor mai fi", a adăugat preşedintele american, în opinia căruia încălzirea globală este „o escrocherie”.

"Acordul de la Paris este foarte nedrept faţă de Statele Unite", a mai declarat Donald Trump, denunţând faptul că alte ţări, precum India şi China, ar beneficia de condiţii mai bune în virtutea tratatului climatic.

"Prin Acordul de la Paris s-ar transfera locuri de muncă în afara Statelor Unite, alte ţări obţinând avantaje financiare în competiţia cu America", a argumentat Donald Trump, ignorând, de exemplu, faptul că domeniul energiei regenerabile a generat în SUA mai multe locuri de muncă decât există în prezent în industria cărbunelui.

Liderul de la Casa Albă susţine că retragerea din Acordul de la Paris este "în interesul economic" al Statelor Unite, subliniind că Administraţia sa va continua să aplice politici ecologice. Donald Trump s-a declarat favorabil negocierii unui nou acord climatic, care să protejeze mai bine Statele Unite, fără a avea ca efect "închiderea fabricilor şi pierderea locurilor de muncă".

Decizia preşedintelui american a stârnit un val de reacţii critice pe scena internaţională. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat ca "profund greșită" decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice. La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că "regretă" ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris, lansând un apel la continuarea "politicilor în domeniul climei care ne protejează planeta".

O reacţie acidă a venit din partea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care, parafrazând sloganul lui Trump, i-a îndemnat pe americani "să redea măreţia planetei noastre" (Make our planet great again). Şeful statului francez a afirmat că "împărtăşim cu toţii aceeaşi responsabilitate" pentru planetă. El l-a acuzat astfel pe liderul de la Washington că a comis "o greşeală pentru viitorul planetei noastre", pentru că "nu există o planetă B”.

Citit 845 ori Ultima modificare Vineri, 02 Iunie 2017 17:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.