RUSIA anunţă că e posibil să-l fi ucis pe liderul Statului Islamic!

RUSIA anunţă că e posibil să-l fi ucis pe liderul Statului Islamic!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat vineri, 16 iunie, că este posibil ca liderul grupării teroriste Stat Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, să fi fost ucis într-un raid efectuat de aviația rusă la 28 mai într-o suburbie din sudul orașului Raqqa, capitala de facto a SI în Siria, dar că verifică această informație "prin diverse canale", potrivit unui comunicat de presă citat de TASS.

La sfârșitul lunii mai, armata rusă a eliminat la periferia sudica a Raqqa o serie de înalți comandanți ai Statului Islamic, precum și aproximativ 30 comandanți de nivel mediu și 300 de luptători de rând, potrivit unui comunicat al ministerului. Atacului aerian a avut loc în noaptea asupra unui post de comandă, unde avea loc o reuniune a liderilor Statului Islamic, care ar fi discutat în acel moment rutele de ieșire a jihadiștilor din Raqqa prin așa-numitul coridor sudic.

În urma unei lovituri efectuate de avioane de atac Su-35 și Su-34 au fost eliminați înalți comandanți ai grupării teroriste, care făceau parte din așa-numitul Consiliu militar al Statului Islamic, cei 300 de combatanți făcând parte din dispozitivul de securitate al liderilor jihadiști.

Printre liderii jihadiști uciși în atac s-ar număra și așa-zisul "emir" al Raqqa, Al-Masri, și șeful serviciului de securitate al ISIS.

Ministerul Apărării de la Moscova menționează în același comunicat că a informat în prealabil SUA cu privire la acest atac aerian de la periferia sudică a Raqqa.

Coaliția internațională antijihadistă, condusă de SUA, a anunțat vineri că nu poate să confirme dacă liderul Statului Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, a fost sau nu ucis, potrivit unui purtător de cuvânt al coaliției, informează AFP. "Nu putem confirma aceste informații în acest moment", a răspuns prin e-mail pentru agenția EFE un purtător de cuvânt al coaliției.

Reţinerea în confirmarea informaţiei este justificată în condiţiile în care, de-a lungul timpului zvonuri despre moartea liderului ISIS au apărut relativ frecvent, dar nicio informație fiabilă nu a fost disponibilă. Abu Bakr al-Baghdadi a cultivat mereu o foarte mare discreție, spre deosebire de mișcarea sa care a căutat constant publicitatea. Fața sa a apărut într-o singură înregistrare video a SI de la instaurarea califatului său autoproclamat în Irak și Siria, în iunie 2014.

Responsabilii Pentagonului, întrebați frecvent despre soarta liderului SI, în general păstrează tăcerea în legătură cu ce știu despre localizarea și deplasările acestuia. În orice caz, însă, "califul" autoproclamat este izolat în prezent, loviturile coaliției decimând conducerea grupării extremiste.

Citit 2037 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2017 16:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.