Preşedintele SUA, invitat de onoare la Paris

Preşedintele SUA, invitat de onoare la Paris
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Franţa a marcat ieri, 14 iulie, Ziua Naţională, în contextul unor măsuri speciale de securitate. Preşedintele american, Donald Trump, a fost invitatul de onoare al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, la împlinirea a 100 de ani de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, marcată pe 13 iulie.

Vizita preşedintelui american la Paris a avut loc în condiţiile în care relaţiile lui Donald Trump cu liderii europeni trec printr-o perioadă de expectativă, date fiind unele dintre poziţiile Casei Albe pe chestiuni ce ţin de relaţiile transatlantice, fie că este vorba de relaţii de ordin economic, militar sau politic. În mod particular, preşedintele Emmanuel Macron a avut o reacţie foarte acidă la adresa preşedintelui Trump, după ce acesta din urmă a decis retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, privind combaterea schimbărilor climatice.

În ciuda acestui context destul de complicat, întâlnirea de la Paris dintre preşedintele Trump şi preşedintele Macron a avut loc într-o atmosferă cordială.

Donald Trump i-a mulţumit omologului său francez, Emmanuel Macron, pentru invitaţia la Paris, pledând pentru intensificarea cooperării bilaterale. "Cu siguranţă, Franţa este o ţară frumoasă, cu o istorie nobilă şi grandioasă", a declarat Trump, în cursul conferinţei de presă organizate împreună cu Macron. Franţa "are un superpreşedinte, un preşedinte dur, care conduce ţara corect, care nu tolerează oamenii ce încalcă legile", a mai spus Donald Trump.

Prezenţa preşedintelui SUA în Franţa este ceva "natural", un "lucru bun pentru istoria Franţei", a declarat, la rândul său, şeful statului francez, Emmanuel Macron, precizând că a abordat cu liderul american o serie de teme bilaterale şi internaţionale.

Cei doi au mai declarat că dezacordurile pe anumite teme, precum Acordul de la Paris, nu trebuie să împiedice discuţiile pe alte teme importante la nivel internaţional, cum ar fi criza din Siria sau combaterea terorismului.

În avanpremiera paradei de la Paris, joi seară, liderul american şi soţia sa, Melania Trump, au participat la un dineu privat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu soţia acestuia, Brigitte, în Restaurantul "Jules Verne" din Turnul Eiffel.

Ieri, de Ziua Naţională a Franţei, Donald Trump a asistat la Parada de pe bulevardul Champs-Elysees, la care au participat şi 200 de militari americani. Este prima dată după 1989 când un preşedinte american este prezent la ceremoniile organizate de Ziua Naţională a Franţei.

Ceremoniile s-au desfăşurat în condiţii stricte de securitate, în contextul în care pericolul unor atentate islamiste încă persistă. De altfel, ieri, s-a comemorat un an de la atentatul de terorist de la Nisa, soldat cu 86 de morţi.

Citit 1152 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iulie 2017 20:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.