Noile sancţiuni ale Statelor Unite tensionează relaţiile cu Rusia

Noile sancţiuni ale Statelor Unite tensionează relaţiile cu Rusia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatul Statelor Unite a adoptat, aproape în unanimitate, noi sancţiuni împotriva Rusiei, informează Reuters. Sancţiunile adoptate încă de marţi de Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA împotriva Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord au întrunit joi şi voturile a 98 de senatori americani din cei 100, fiind susţinute şi de minoritatea democrată.

Legea respectivă urmează să fie înaintată preşedintelui Donald Trump, în vederea promulgării. Şeful Casei Albe are şi drept de veto, dar dacă va face uz de acesta, republicanii şi democraţii asigură în Congres o majoritate suficientă pentru adoptarea legii şi în aceste condiţii. În Camera Reprezentanţilor, au fost 419 voturi pentru sancţiuni şi doar trei împotrivă.

Noile sancţiuni vor tensiona şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Moscova, deja deteriorate în timpul mandatului fostului preşedinte american Barack Obama, apreciază Reuters. Trump spera să remedieze situaţia, dar administraţia sa se confruntă cu anchete privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut. Noul director de comunicare al Casei Albe, Anthony Scaramucci, a afirmat înaintea votului de joi din Senat că preşedintele şi-ar putea exercita dreptul de veto pentru a impune măsuri mai dure, dar mesajul a fost întâmpinat cu scepticism, deoarece în ultimele săptămâni administraţia prezidenţială a făcut lobby pentru o lege mai moderată.

Una din prevederile care nu sunt agreate de Trump este posibilitatea lăsată Congresului de a se opune oricărei încercări de relaxare a sancţiunilor. Oricum, preşedintele poate impune în orice moment sancţiuni mai aspre printr-un ordin executiv, a explicat Edward Fishman, fost oficial al Departamentului de Stat implicat în politica de sancţiuni a SUA sub preşedintele Obama.

Înainte de votul de joi, senatorul republican John McCain, unul din liderii politici ai majorităţii, a declarat: "Statele Unite ale Americii trebuie să îi trimită un mesaj puternic lui Vladimir Putin şi oricărui agresor că nu vom tolera atacuri asupra democraţiei noastre".

Preşedintele Rusiei a negat cu mai multe ocazii orice amestec al ţării sale în campania prezidenţială americană din 2016. Joi, el a refuzat să facă precizări privind riposta Rusiei faţă de noile sancţiuni impuse de SUA, înainte de a vedea forma finală a legii. Aflat în Finlanda pentru aniversarea centenarului independenţei acestei ţări, el a afirmat că Moscova "acţionează cu reţinere şi răbdare, dar la un moment dat va trebui să reacţionăm. Această agresivitate faţă de ţara noastră nu poate fi tolerată la nesfârşit". Sancţiunile "sunt absolut ilegale din punctul de vedere al legislaţiei internaţionale", a susţinut el.

Citit 1572 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2017 22:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.