Amplă acţiune antiteroristă după atentatele de la Barcelona

Amplă acţiune antiteroristă după atentatele de la Barcelona
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Spania a lansat vineri, 18 august, o amplă operaţiune antiteroristă după ce, joi după-amiază, 17 august, un presupus militant islamist a intrat cu o furgonetă în mulţimea adunată pe bulevardul Las Ramblas, cea mai cunoscută arteră turistică din Barcelona. Potrivit bilanţului provizoriu al autorităţilor, atentatul s-a soldat cu uciderea a 14 persoane şi rănirea a peste 100 de persoane, de mai multe naţionalităţi. Printre răniţi se numără şi trei români.

Atacul de la Barcelona a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Trei suspecți au fost arestaţi de poliţia spaniolă, la Ripoll, respectiv Alcanar, dar şoferul camionetei nu a fost încă găsit.

Forţele de securitate spaniole îl caută pe Moussa Oukabir, fratele în vârstă de 17 ani al lui Driss Oukabir, unul din suspecţii reţinuţi în urma atentatului de joi de la Barcelona, potrivit unor surse judiciare. Moussa Oubakir ar fi fost identificat drept autorul material al atacului de pe bulevardul Las Ramblas, el fiind cel care s-ar fi aflat la volanul furgonetei care a făcut zeci de victime pe cea mai celebră arteră din capitala catalană.

Driss Oukabir, de origine marocană, a fost arestat joi la Ripoll, la circa 100 km nord de Barcelona, în timp ce un spaniol, cu identitate nedezvăluită, născut în enclava spaniolă Melilla, din nordul Africii, a fost reţinut la Alcanar, la 200 km sud de Barcelona. Poliţia a anunţat ulterior arestarea unui al treilea suspect, la Ripoll.

De asemenea, la câteva ore după atentatul de la Barcelona, în cursul nopţii de joi spre vineri, poliţia a anunţat că a ucis cinci suspecţi care au intrat cu un autovehicul în pietoni la Cambrils, la 120 km sud de Barcelona, şi au rănit şase civili şi un poliţist. Primii patru atacatori doborâţi de gloanţele poliţiei au murit pe loc, iar ultimul ceva mai târziu. Poliţia catalană a precizat în reţeaua Twitter: "lucrăm pe baza ipotezei că teroriştii ucişi la Cambrils sunt legaţi de evenimentele de la Barcelona şi Alcanar".

Agenţia spaniolă pentru protecţia civilă declara că victimele atacului de joi de la Barcelona provin din cel puţin 18 ţări, printre care Franţa, Germania, Spania, Olanda, Argentina, Venezuela, Belgia, Australia, Ungaria, Italia şi Algeria. Printre răniţi sunt şi trei români, a anunţat vineri ministerul de Externe de la Bucureşti. Starea lor este stabila. O echipă din consulatul României din Barcelona urma să se deplaseze la spital pentru a constata care este situaţia cetăţenilor români şi ce nevoi au aceştia.

Citit 790 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2017 17:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.