Japonia nu renunţă la cele trei principii nenucleare

Japonia nu renunţă la cele trei principii nenucleare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Japonia nu are în plan revizuirea celor trei principii nenucleare, a precizat ministrul de externe nipon Taro Kono, după ce mai mulţi deputaţi au apreciat că Tokyo ar trebui să permită desfăşurarea în această ţară de arme nucleare americane, pentru a contribui la descurajarea Coreei de Nord, relatează Kyodo.

Deşi se bazează pe "umbrela nucleară" a SUA pentru propria protecţie, Japonia, singura ţară peste care au fost lansate bombe atomice, în Al Doilea Război Mondial, s-a angajat în 1967 să nu deţină, să nu producă şi să nu permită introducerea de arme nucleare pe teritoriul său.

Remarcile ministrului nipon de externe vin după ce, în cadrul unei emisiuni TV, fostul ministru al apărării Shigeru Ishiba a ridicat problema dacă "este realmente corect ca Japonia să spună că doreşte protecţia asigurată de armele nucleare americane, dar nu le vrea în interiorul ţării". În aceeaşi emisiune, Ishiba, considerat un potenţial rival al premierului Shinzo Abe la conducerea Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare, şi-a exprimat opoziţia faţă de ideea ca Japonia să deţină propriile arme nucleare.

Ministrul nipon de Externe a subliniat că "în momentul de faţă, puterea de descurajare a Statelor Unite funcţionează" şi că guvernul de la Tokyo "nu a revizuit până acum cele trei principii nenucleare şi nu are în plan să discute o revizuire a lor".

Citit 1848 ori Ultima modificare Vineri, 08 Septembrie 2017 19:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.