"Ţarul" Putin şi-a asigurat un nou mandat la Kremlin

"Ţarul" Putin şi-a asigurat un nou mandat la Kremlin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Alegeri prezidenţiale fără emoţii în Rusia. Rezultate | Peste 55 de milioane de cetăţeni ruşi au votat pentru Vladimir Putin, în cadrul alegerilor prezidenţiale din 18 martie, a anunţat, luni, Comisia Electorală Centrală de la Moscova, după ce au fost numărate 99 la sută dintre circumscripţiile electorale, relatează agenţia Tass.

Rezultatele reprezintă o premieră pentru Vladimir Putin în privinţa anvergurii susţinerii sale. El a obţinut 76,65 la sută dintre voturile exprimate, fiind urmat de: Pavel Grudinin (Partidul Comunist) - 11,81 la sută; Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat) - 5,67 la sută; Ksenia Sobciak (Iniţiativa Civică) - 1,66 la sută; Grigori Iavlinski (Iabloko) - 1,04 la sută, Boris Titov (Partidul Creşterii) - 0,75 la sută, Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) - 0,68 la sută, Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei) - 0,65 la sută.

Marele absent al acestor alegeri a fost Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze, din cauza unei condamnări.

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Nikolai Bulaiev, a mai anunţat că prezenţa la vot a fost actualizată la "puţin peste 67 la sută", în condiţiile în care au fost înregistrate peste 110 milioane de persoane cu drept de vot.

Ministerul rus de Externe a transmis că s-a înregistrat o prezenţă la urne fără precedent în cadrul secţiilor de votare din străinătate.

Încă de la apariţia primelor rezultate, duminică seara, preşedintele rus Vladimir Putin le-a mulţumit susţinătorilor săi, în cadrul unui discurs susţinut în Piaţa Maneznaia, din centrul Moscovei. Putin a precizat că rezultatul alegerilor este o recunoaştere a obiectivelor realizate în ultimii ani, în ciuda condiţiilor dificile, şi că Rusia are un viitor strălucit, dacă poporul va rămâne unit. "Aş vrea să le transmit celor care s-au adunat aici la Moscova şi susţinătorilor noştri din toată ţara: mulţumesc pentru acest rezultat. Văd în această situaţie recunoaşterea lucrurilor făcute în ultimii ani, în condiţii foarte dificile, precum şi încrederea şi speranţa poporului nostru că vom lucra la fel de greu, la fel de responsabil şi mai eficient", a spus preşedintele rus în exerciţiu.

La alegerile prezidenţiale în 2002, Putin a primit 52,94 la sută dintre voturi - 39,74 milioane de persoane. În 2004, a obţinut 71,31 la sută dintre voturi - 49,56 milioane de persoane. La alegerile din 2012, 45,6 milioane de cetăţeni ruşi (63,6 la sută) l-au votat pe Vladimir Putin.

Întrebat dacă intenţionează să fie preşedintele Rusiei şi în 2030, Putin a răspuns amuzat: "Să calculăm. Credeţi că voi rămâne în funcţie până la 100 de ani? Nu, este puţin ridicol".

Următorul mandat al lui Vladimir Putin este în perioada 2018-2024.

Citit 1804 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2018 17:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.