Cancelarul Angela Merkel, faţă în faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin

Cancelarul Angela Merkel, faţă în faţă cu preşedintele rus Vladimir Putin
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Convorbiri, pe un fundal tensionat între Berlin şi Moscova. Cancelarul german Angela Merkel îl va primi, sâmbătă, 18 august 2018, pe preşedintele rus Vladimir Putin, la o reşedinţă a guvernului german, lângă Berlin, pentru discuţii despre războiul din Siria, violenţele în desfăşurare din estul Ucrainei şi probleme energetice, a anunţat un purtător de cuvânt al executivului german, citat de Reuters şi de agenţii de presă ruse.

Întâlnirea va avea loc la Palatul Meseberg, situat la nord de Berlin, a precizat Steffen Seibert. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată la Soci, staţiune rusă la Marea Neagră, în luna mai. Cancelarul Angela Merkel şi ministrul său de externe, Heiko Maas, s-au întâlnit luna trecută cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi cu şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Această întâlnire vine în condiţiile în care, în ultima perioadă, relaţiile între Moscova şi Berlin au fost destul de tensionate, alimentate de impunerea unor sancţiuni economice, dar şi de o serie de declaraţii făcute de oficialităţi de rang înalt. De exemplu, chiar cu o zi înainte de anunţarea vizitei lui Putin în Germania, o declaraţie foarte acidă a venit din partea ministrului rus al Apărării, Seghei Şoigu, care a declarat, într-un interviu la un post de televiziune, că Rusia nu va tolera niciun fel de dialog care porneşte de pe o "poziţie de forţă".

Comentând o declaraţie făcută de ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, care se pronunţase în primăvară pentru înăsprirea politicii în relaţia cu Moscova, generalul de armată Serghei Şoigu a afirmat că şefa instituţiei de apărare a Germaniei ar trebui să-şi amintească de istoria recentă, referindu-se la cel de-Al Doilea Război Mondial. "După ceea ce a făcut Germania ţării noastre, cred că nu ar trebui să vorbească despre aceasta încă cel puţin 200 de ani", a spus el. În plus, ministrul Şoigu consideră că "bunicii noştri ar trebui întrebaţi" despre ceea ce înseamnă să vorbeşti cu Rusia de pe o "poziţie de forţă". În acelaşi timp, ministrul rus a afirmat că Rusia, la fel ca înainte, este deschisă oricăror contacte şi cooperări de la egal la egal.

Rusia şi Occidentul traversează în prezent cea mai profundă criză după încheierea Războiului rece, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea în martie 2014 şi a rolului Moscovei în conflictul din estul Ucrainei. Ulterior, relaţiile s-au deteriorat şi mai mult, după ce SUA au acuzat Moscova de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Citit 1183 ori Ultima modificare Luni, 13 August 2018 17:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.