Gigantii internetului vor împărți veniturile cu artiștii și jurnaliștii

Gigantii internetului vor împărți veniturile cu artiștii și jurnaliștii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Eurodeputaţii au votat miercuri, 12 septembrie, în privința modificărilor legislaţiei referitoare la drepturile de autor în mediul digital. Multe dintre modificările la propunerea Comisiei Europene urmăresc să se asigure că artiștii, în special muzicienii, artiștii interpreți, precum și editorii de știri și jurnaliștii sunt plătiți pentru munca lor atunci când sunt utilizate prin partajarea prin intermediul unor platforme precum YouTube, Facebook, respectiv, Google News. Remunerația va trebui să devină echitabilă pentru artiști și jurnaliști, încurajând în același timp start-up-urile și inovarea.

De asemenea, textul include dispoziții care să garanteze că legea dreptului de autor este respectată online fără a împiedica în mod nejustificat libertatea de exprimare care a ajuns să definească internetul. Astfel, doar partajarea de hyperlinkuri către articole, împreună cu etichetele folosite pentru a le descrie, vor fi libere de constrângerile legate de drepturile de autor. Totodată, textul specifică faptul că încărcarea în enciclopedii online într-un mod necomercial, cum ar fi Wikipedia sau platforme software cu sursă deschisă, va fi automat exclusă de la cerința de a respecta regulile privind drepturile de autor.

Textul Parlamentului consolidează, de asemenea, drepturile de negociere ale autorilor și artiștilor, permițându-le să "pretindă" remunerație suplimentară din partea părții care îi exploatează drepturile atunci când remunerația convenită inițial este "disproporționat" mai mică comparativ cu beneficiile obținute.

Citit 1514 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2018 19:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.