Criza catalană împinge Spania spre alegeri anticipate

Criza catalană împinge Spania spre alegeri anticipate

stiridiaspora.ro
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Impas legislativ în Parlamentul de la Madrid. Guvernul socialist minoritar spaniol intenţionează să anunţe convocarea de alegeri legislative anticipate, în urma înfrângerii sale aşteptate la votul din parlament asupra proiectului de buget, din cauza refuzului Madridului de a negocia autodeterminarea Cataloniei, transmite Reuters, citând surse politice.

Două mici formaţiuni catalane pro-independenţă, pe ale căror voturi guvernul minoritar se bazează pentru a trece proiectele legislative, şi-au menţinut până acum refuzul ferm cu privire la proiectul de buget. Ele s-au declarat deschise la negocieri până la votul asupra bugetului, dacă guvernul se angajează să poarte un dialog în privinţa dreptului la autodeterminare al Cataloniei, interzis însă de Constituţia Spaniei. Ministrul bugetului, Maria Jesus Montero, a declarat în parlament că guvernul "nu va ceda şantajului" legat de buget. "Dacă vreţi autodeterminare, vă pot spune că nu va exista buget", a declarat Montero, avertizând că regiunea va pierde ceea ce ea a numit un buget generos.

Potrivit surselor din guvern şi din Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), ziua scrutinului nu a fost încă stabilită, dar data cea mai probabilă este 14 aprilie, urmată de 28 aprilie, dat fiind că premierul Pedro Sanchez vrea ca alegerile să aibă loc cât mai curând posibil, pentru ca votanţii cu orientare de stânga să poată fi mobilizaţi împotriva riscului de revenire la putere a dreptei.

PSOE conduce în sondajele preelectorale, cu circa 30 la sută din intenţiile de vot, în timp ce principalele două partide de centru-dreapta (Partidul Poporului, conservator, şi Ciudadanos, liberal) adună împreună peste 30 la sută.

În Andaluzia, regiunea cea mai populată, acestea i-au înlăturat de la putere pe socialişti anul trecut, cu ajutorul formaţiunii de extremă dreapta Vox.

Tensiunile se află la cote înalte între Madrid şi Barcelona, cu atât mai mult cu cât prima zi a dezbaterilor cu privire la buget a coincis cu începutul procesului în care 12 lideri separatişti catalani sunt judecaţi pentru implicarea în tentativa eşuată de independenţă a Cataloniei din 2017.

"Dacă nu va exista un buget, nu va fi din vina partidelor catalane pro-independenţă, ci pentru că voi credeţi că veţi profita de pe urma unor alegeri anticipate", a acuzat Ferran Bel, de la partidul catalan PDeCat, adresându-se guvernului. Şeful guvernului regional catalan, Quim Torra, care a asistat la deschiderea procesului, pe care l-a numit "un atac împotriva democraţiei şi a drepturilor omului", a declarat pentru presă că autodeterminarea pe calea unui referendum trebuie să facă parte din orice dialog cu Madridul.

Pedro Sanchez a afirmat că se aşteaptă ca atât deputaţii de dreapta, cât şi cei pro-independenţă să voteze împotriva proiectului de buget. "Şi unii, şi ceilalţi vor acelaşi lucru: o Catalonie divizată şi o Spanie divizată", a scris şeful guvernului.

Citit 766 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2019 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.