Theresa May a cerut amânarea Brexit până pe 30 iunie

Theresa May a cerut amânarea Brexit până pe 30 iunie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul Theresa May a anunţat, ieri, că a solicitat formal amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 30 al Tratatului comunitar, informează Sky News.

Theresa May a susţinut la Londra că nu ar fi corect ca Marea Britanie să participe la scrutinul europarlamentar programat în perioada 23-26 mai. Premierul Marii Britanii a transmis că i-a solicitat formal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE până pe 30 iunie. „În calitatea de prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexit mai târziu de 30 iunie”, a afirmat Theresa May.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat primirea scrisorii formale privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar, conform unor surse de la Bruxelles, liderii europeni nu sunt dispuşi să accepte prelungirea negocierilor după data de 23 mai. Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat, sub protecţia anonimatului, pentru agenţia de presă Reuters că liderii UE vor stabili la summitul Consiliului European dacă vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau dacă vor opta pentru o amânare mai îndelungată, de cel puţin un an. În al doilea caz, Marea Britanie va trebui să participe la scrutinul europarlamentar. „Orice amânare oferită Marii Britanii va trebui fie să dureze până pe 23 mai 2019, fie ar trebui să fie o perioadă semnificativ mai lungă şi va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja funcţionarea instituţiilor UE şi capacitatea acestora de a lua decizii”, arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Franța și Italia ar putea bloca amânarea Brexit

Pe de altă parte, Franța și Italia ar putea bloca amânarea Brexit, ce va fi discutată la summitul UE din 21-22 martie, dacă Londra nu oferă garanții că ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar se va produce într-un mod bine organizat, pe baza unui acord, informează agenția de știri Tass, citând o sursă diplomatică. „Fiecare zi de întârziere crește incertitudinea și daunele economice cauzate de această situație. Dacă nu vedem o perspectivă clară asupra modului în care amânarea cu câteva luni poate garanta ajungerea la o înțelegere între Londra și Bruxelles, ieșirea fără un acord Brexit, cu definirea ulterioară a regulilor jocului, devine mai preferabilă, deși noi am făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru”, a adăugat sursa. De altfel, cu ocazia reuniunii de marți, Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a solicitat Guvernului britanic să ofere motive „credibile” pentru amânarea Brexit, adăugând că incertitudinea din prezent este inacceptabilă.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie.

Citit 1877 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2019 17:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.