Milioane de euro, donaţii pentru refacerea catedralei Notre-Dame

Milioane de euro, donaţii pentru refacerea catedralei Notre-Dame
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi-a anunţat intenţia de a organiza o conferinţă a donatorilor pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame, care a fost parţial distrusă de un incendiu masiv, luni după-amiază, relatează dpa.

Mai mulţi donatori au anunţat deja sume importante. Regiunea Ile-de-France, a cărei capitală este Parisul, a anunţat că va dona 10 milioane de euro (11,3 milioane de dolari). Familia de industriaşi francezi Pinault, care prezidează grupul de lux Kering, a deblocat 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, prin intermediul companiei sale de investiţii Artemis, a declarat pentru AFP preşedintele acesteia, François-Henri Pinault. De asemenea, grupul de lux LVMH şi familia Arnault au anunţat marţi o donaţie de 200 de milioane de euro pentru fondul dedicat reconstrucţiei catedralei Notre-Dame, după incendiul care a devastat-o luni.

"Familia Arnault şi grupul LVMH, în semn de solidaritate cu această tragedie naţională, se asociază reconstrucţiei acestei catedrale extraordinare, simbol al Franţei, al patrimoniului său şi al unităţii sale", se precizează într-un comunicat.

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost devastată, luni seara, de un incendiu violent, care a făcut ca acoperișul și ”săgeata” celui mai vizitat monument istoric din Europa să se prăbușească, provocând emoții imense în Franța și în lume. Din fericire, nu există răniți, iar pompierii au reușit să salveze în întregime structura edificiului. Incendiul este posibil să fie legat de lucrările de renovare ce erau în curs de desfăşurare.

”Vom reconstrui Notre-Dame. Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele Macron.

Incendiul care s-a declanşat luni după-amiază târziu şi a devastat o parte din catedrala Notre-Dame din Paris este "stins" în totalitate, a anunţat la rândul său, în cursul zilei de marţi, purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri. "Incendiul este stins. Suntem acum în faza expertizei'', a declarat Gabriel Plus, purtătorul de cuvânt al brigăzii de pompieri din Paris, în cadrul unei conferinţe de presă în faţa catedralei Notre-Dame, precizând că "focul violent" s-a extins foarte repede pe întreg acoperişul edificiului de aproximativ 1.000 de metri pătraţi.

Până în prezent se ştie că, deşi acoperișul și turla ”săgeată” s-au prăbușit, structura a fost salvată în întregime. Turnul nordic a rezistat şi doar unul dintre vitralii, care era în renovare, a picat. Cele 16 statui care ornau catedrala au fost date jos acum câteva zile pentru renovare. Din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sf. Ludovic, iar mai multe obiectele importante sunt în siguranţă.

Citit 1560 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2019 18:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.