Dezbatere privind reconstrucţia Catedralei Notre-Dame

Dezbatere privind reconstrucţia Catedralei Notre-Dame
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Francezii ''se vor putea pronunţa'' cu privire la reconstrucţia Catedralei Notre-Dame din Paris, reconstrucţie ce va face obiectul unei ''mari dezbateri şi a unei mari consultări'', chiar dacă alegerea finală a proiectului îi va reveni statului francez, a declarat vineri ministrul culturii al Franţei, Franck Riester, la postul LCI, informează AFP.

În timp ce un sondaj YouGov publicat la sfârşitul lui aprilie arăta că mai mult de un francez din doi (54 la sută) doreşte o reconstrucţie "identică", comparativ cu 25 la sută care se declarau favorabili unui "gest arhitectural", Riester a opinat că este necesar să studieze toate opţiunile - de aici şi concursul de arhitecţi de stat pe care vrea să-l lanseze -, dar că francezii îşi vor putea spune părerea în cadrul unei mari consultări publice.

După incendiul care a distrus la mijlocul lui aprilie Catedrala Notre-Dame, guvernul francez a anunţat că va organiza un concurs internaţional de arhitecţi pentru reconstrucţia turlei. Proiectul selectat de stat, care este proprietarul clădirii, va decide dacă turla concepută de arhitectul Viollet-le-Duc va fi reconstruită sau dacă va fi înlocuită "printr-un gest arhitectural contemporan".

Ministrul a reamintit că în Franţa, restaurările de catedrale aduceau toate "noutăţi", cum am fi, de exemplu, folosirea unor materiale diferite, iar aceasta explică utilitatea unei mari dezbateri.

Citit 1362 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.