Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
1 comentariu

Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a decis organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul, pe data de 23 iunie, relatează Reuters. Cererea de reluare a scrutinului a fost solicitată de partidul de guvernământ AKP şi de preşedintele acestuia, Recep Tayyip Erdogan.

Consiliul suprem electoral a decis, luni seara, anularea votului şi reluarea alegerilor municipale din Istanbul, pe motivul constituirii nelegale a comisiilor în anumite secţii de votare de către comisiile electorale districtuale. YSK a decis de asemenea depunerea de plângeri penale împotriva oficialilor comisiilor electorale districtuale care au numit oficialii din secţiile de votare respective.
Pe 16 aprilie, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP a înaintat o "contestaţie extraordinară" la alegerile pentru Primăria Istanbul, cerând anularea votului şi reluarea alegerilor, invocând "nereguli" în votul de pe 31 martie. O zi mai târziu, consiliul electoral provincial i-a înmânat lui Ekrem Imamoglu, candidatul principalului partid de opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar. Deşi AKP şi-a proclamat victoria la nivel naţional în alegerile de la 31 martie, formaţiunea a pierdut două scrutine cruciale din punct de vedere politic şi psihologic, la Ankara şi Istanbul, notează dpa.
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, rămas peste noapte fără mandat, a calificat drept "o trădare" decizia autorităţilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie în urma căruia a fost ales în funcţie. "Cei care iau decizii în această ţară pot (...) trăda. Dar noi nu vom renunţa niciodată, păstraţi speranţa", a declarat Imamoglu, după anunţul Consiliului suprem electoral. Mii de persoane adunate pentru a-l asculta au cerut autorităţilor electorale să demisioneze scandând sloganuri în care cereau "drepturi" şi "dreptate".
În schimb, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat luni controversata anulare a alegerilor locale din Istanbul câştigate de opoziţie, spunând că este "cea mai bună decizie", relatează AFP. "Considerăm că această decizie a fost cea mai bună pentru a ne întări hotărârea de a ne rezolva problemele în cadrul democraţiei şi pentru a lăsa voinţa poporului să arbitreze", a declarat Erdogan, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor partidului său. În opinia lui Erdogan, anularea scrutinului va permite "anularea îndoielilor privind alegerile de la Istanbul" şi "întărirea democraţiei noastre".
Decizia YSK a determinat Uniunea Europeană să ceară luni autorităţilor turce să permită observatorilor internaţionali să supravegheze noul scrutin din iunie. De asemenea, vestea repetării alegerilor la Istanbul a provocat îngrijorarea pieţelor care exercită presiuni asupra guvernului turc să-şi consacre toate forţele pentru relansarea economiei ce traversează o recesiune, cu o inflaţie de 20 la sută şi o depreciere puternică a lirei turceşti.

Citit 663 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2019 18:35

1 comentariu

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro