Alegerile municipale din Istanbul vor fi reluate

Alegerile municipale din Istanbul vor fi reluate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul suprem electoral (YSK) din Turcia a decis organizarea de noi alegeri municipale la Istanbul, pe data de 23 iunie, relatează Reuters. Cererea de reluare a scrutinului a fost solicitată de partidul de guvernământ AKP şi de preşedintele acestuia, Recep Tayyip Erdogan.

Consiliul suprem electoral a decis, luni seara, anularea votului şi reluarea alegerilor municipale din Istanbul, pe motivul constituirii nelegale a comisiilor în anumite secţii de votare de către comisiile electorale districtuale. YSK a decis de asemenea depunerea de plângeri penale împotriva oficialilor comisiilor electorale districtuale care au numit oficialii din secţiile de votare respective.

Pe 16 aprilie, formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, AKP a înaintat o "contestaţie extraordinară" la alegerile pentru Primăria Istanbul, cerând anularea votului şi reluarea alegerilor, invocând "nereguli" în votul de pe 31 martie. O zi mai târziu, consiliul electoral provincial i-a înmânat lui Ekrem Imamoglu, candidatul principalului partid de opoziţie, Partidul republican al poporului (CHP), certificatul oficial care atesta alegerea sa ca primar. Deşi AKP şi-a proclamat victoria la nivel naţional în alegerile de la 31 martie, formaţiunea a pierdut două scrutine cruciale din punct de vedere politic şi psihologic, la Ankara şi Istanbul, notează dpa.

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, rămas peste noapte fără mandat, a calificat drept "o trădare" decizia autorităţilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie în urma căruia a fost ales în funcţie. "Cei care iau decizii în această ţară pot (...) trăda. Dar noi nu vom renunţa niciodată, păstraţi speranţa", a declarat Imamoglu, după anunţul Consiliului suprem electoral. Mii de persoane adunate pentru a-l asculta au cerut autorităţilor electorale să demisioneze scandând sloganuri în care cereau "drepturi" şi "dreptate".

În schimb, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat luni controversata anulare a alegerilor locale din Istanbul câştigate de opoziţie, spunând că este "cea mai bună decizie", relatează AFP. "Considerăm că această decizie a fost cea mai bună pentru a ne întări hotărârea de a ne rezolva problemele în cadrul democraţiei şi pentru a lăsa voinţa poporului să arbitreze", a declarat Erdogan, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor partidului său. În opinia lui Erdogan, anularea scrutinului va permite "anularea îndoielilor privind alegerile de la Istanbul" şi "întărirea democraţiei noastre".

Decizia YSK a determinat Uniunea Europeană să ceară luni autorităţilor turce să permită observatorilor internaţionali să supravegheze noul scrutin din iunie. De asemenea, vestea repetării alegerilor la Istanbul a provocat îngrijorarea pieţelor care exercită presiuni asupra guvernului turc să-şi consacre toate forţele pentru relansarea economiei ce traversează o recesiune, cu o inflaţie de 20 la sută şi o depreciere puternică a lirei turceşti.

Citit 1179 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2019 18:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.