Statele Unite şi Iran, în pragul unei confruntări militare

Statele Unite şi Iran, în pragul unei confruntări militare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Departamentul de Stat al SUA a ordonat miercuri, 15 mai 2019, părăsirea Irakului de către ''angajaţii guvernamentali din personalul non-esenţial'', a anunţat ambasada SUA la Bagdad, transmit Reuters şi dpa.

''Guvernul Statelor Unite dispune de capacitate limitată de a furniza servicii de urgenţă cetăţenilor americani în Irak'', se arată într-un document oficial. În declaraţie se recomandă celor vizaţi ''plecarea cu transportul comercial cât mai rapidă posibil''.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că decizia de retragere a personalului non-esenţial de la cele două reprezentanţe diplomatice se bazează pe o evaluare a situaţiei securităţii, dar a precizat că nu va oferi detalii despre numărul funcţionarilor vizaţi de această măsură.

''Asigurarea securităţii personalului guvernamental şi a celorlalţi cetăţeni ai SUA este prioritatea noastră majoră şi avem încredere în serviciile de securitate irakiene pentru protecţia noastră. Însă această ameninţare este gravă şi dorim să reducem riscul de vătămare'', a menţionat reprezentantul diplomaţiei americane.

Decizia survine la o zi după ce Comandamentul central al SUA a anunţat că forţele SUA din Irak şi Siria au fost plasate în stare de alertă ridicată, ca urmare a unor ''ameninţări credibile'' din partea Iranului în regiune.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a declarat că a primit asigurări atât de la Washington, cât şi de la Teheran că ''lucrurile se vor încheia cu bine'', în pofida retoricii belicoase a SUA şi Iranului din ultimele săptămâni.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a respins marţi, la Soci, orice dorinţă de război cu Iranul din partea SUA, ale căror manevre militare provoacă teama unei escaladări în regiunea Golfului, transmite AFP. "Vrem ca Iranul să se comporte ca o ţară normală", a explicat diplomatul american. "Vrem ca regimul (de la Teheran) să înceteze campaniile de asasinate din Europa, să pună capăt susţinerii acordate Hezbollah, care ameninţă interesele întregului Orient Mijlociu, precum şi sprijinului acordat (rebelilor yemeniţi) Houthi, care lansează rachete în zone în care călătoresc ruşi şi americani".

La rândul său, ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat marţi că "nu va fi război" cu SUA, în pofida creşterii tensiunilor între cele două ţări. "Nici noi, nici ei nu căutăm războiul, ei ştiu că acesta nu ar fi în interesul lor", a afirmat ayatollahul.

Totodată, Pompeo a subliniat, la Soci, că "dacă interesele americane sunt atacate, cu certitudine vom răspunde în mod corespunzător".

Relaţiile deja tensionate dintre Washington şi Teheran s-au acutizat în ultima săptămână. Acuzând Teheranul că pregăteşte atacuri împotriva intereselor americane în Orientul Mijlociu, Pentagonul a trimis recent în regiune portavioane, o navă de război, bombardiere B-52 şi o baterie de rachete Patriot.

Citit 1340 ori Ultima modificare Joi, 16 Mai 2019 00:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.