Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Parlamentul European a ales-o, după dezbateri aprinse, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, care îşi va începe mandatul de cinci ani pe 1 noiembrie 2019. Din 733 de voturi exprimate, un singur vot a fost invalidat. 383 de eurodeputaţi au votat pentru, 327 împotrivă, iar 22 s-au abţinut, informează legislativul european.

În momentul de faţă, Parlamentul numără 747 de deputaţi, în urma notificărilor oficiale venite din partea autorităţilor statelor membre, prin urmare pragul necesar a fost de 374 de voturi (mai mult de 50 la sută din membri). Alegerea a avut loc prin vot secret pe hârtie.
"În numele Parlamentului, doresc să vă felicit pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. O foarte importantă etapă pentru instituţiile europene începe acum; trebuie să pregătim audierile pentru comisarii desemnaţi, care sunt tratate foarte serios de către membrii Parlamentului European. Ne aşteptăm ca subiectele pe care le-aţi abordat astăzi în plen să fie examinate amănunţit şi detaliat de către viitorul colegiu, care se va prezenta la audieri în faţa comisiilor competente. Următorii ani vor fi foarte importanţi pentru viitorul Uniunii Europene şi nu vom putea face faţă cu succes provocărilor decât printr-o cooperare strânsă şi completă între instituţii", a declarat preşedintele PE, David Sassoli.
Ursula von der Leyen, un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel şi ministru de lungă durată în cadrul Uniunii sale Creştin-Democrate de centru-dreapta (CDU), va fi prima femeie care va conduce executivul Uniunii Europene - un post care presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar pentru următorii cinci ani şi îi va aduce în subordine 32.000 de oameni, scrie agenţia dpa.
"Reprezentăm jumătate din populaţia noastră. Vrem partea noastră echitabilă'', a declarat von der Leyen marţi, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, promiţând promovarea egalităţii de gen. Acasă, mulţi au fost uimiţi de revenirea politică a unuia dintre miniştrii puţin populari. În afara Germaniei, însă, von der Leyen - mamă a şapte copii, care vorbeşte fluent engleză şi franceză - se bucură de o reputaţie diferită. De profesie medic, ea este respectată în rândul partenerilor NATO pentru intenţiile de a intensifica cooperarea militară în cadrul UE.
Preşedintele desemnat al Comisiei va trimite acum scrisori oficiale către şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, cu invitaţia de a-şi propune candidaţii pentru posturile de comisar. Audierile candidaţilor vor avea loc în comisiile de specialitate ale Parlamentului, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie. Colegiul comisarilor va fi apoi supus votului în plenul Parlamentului European, cel mai probabil în sesiunea din 21-24 octombrie.

Citit 479 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Iulie 2019 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.