80 de ani de la izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial

80 de ani de la izbucnirea celui De-al Doilea Război Mondial
Preşedintele Germaniei le cere iertare polonezilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oraş polonez unde au căzut primele bombe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează duminică dpa şi AFP.

"Mă înclin în faţa victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Şi cer iertare", a spus Steinmeier în germană şi poloneză, în prezenţa inclusiv a omologului său polonez.

Alături de numeroşi lideri de stat şi de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoţit de preşedintele polonez Andrzej Duda şi de primarul oraşului Pawel Okrasa, alături de alţii.

Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat oraşul lipsit de apărare şi care nu se trezise la viaţă, care nu avea nicio importanţă militară. Atacul a venit la o săptămână după ce un acord secret, Pactul Ribbentrop-Molotov, a fost încheiat între Germania Nazistă și Uniunea Sovietică privind împărțirea Europei între ele. Au fost ucişi circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraş, care avea crucea roşie pe acoperiş. În jur de 75 la sută din centrul oraşului Wielun a fost atunci distrus. Atacul a marcat începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei.

"Al Doilea Război Mondial a început cu o crimă de război, un act de terorism împotriva populaţiei civile", a spus Duda duminică în timpul discursului său de la Wielun.

"Nu putem uita Al Doilea Război Mondial, chiar dacă martorii lui nu mai sunt... pentru a fi siguri că ceea ce s-a întâmplat la Wielun şi mai târziu, în multe alte locuri în Polonia şi în alte ţări, nu se va mai repeta niciodată", a declarat Duda.

Preşedintele polonez i-a mulţumit omologului său german că a ales să vină la Wielun pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, susţinând că aceasta va face ca mai mulţi germani să afle despre bombardamentul asupra acestui oraş.

Steinmeier a recunoscut în discursul lui că prea puţini germani cunosc despre tragedia de la Wielun.

Citit 840 ori Ultima modificare Duminică, 01 Septembrie 2019 17:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.