Trump, chemat să elibereze Hong Kong-ul

Trump, chemat să elibereze Hong Kong-ul

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Mii de protestatari din Hong Kong au cântat duminică imnul național al SUA și au făcut un apel către președintele american Donald Trump pentru „eliberarea” orașului aflat sub influenţa Chinei, aceasta fiind ultima dintr-o serie de manifestații care au loc în ultimele luni, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Poliția a stat lângă protestatari, care se aflau sub o mare de umbrele pentru a se apăra de razele soarelui sub-tropical, au fluturat drapele americane și au afişat pancarte făcând apel la democrație după o altă noapte de violențe, încea de-a 14-a săptămână de manifestaţii. „Luptaţi pentru libertate, fiţi alături de Hong Kong” sau „Rezistaţi Beijingului, eliberaţi Hong Kong-ul.”, au scandat aceştia.
Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a cerut sâmbătă Chinei să dea dovadă de cumpătare în Hong Kong, fostă colonie britanică care a revenit la guvernarea chineză în 1997. Esper a făcut acest apel aflându-se la Paris, în timp ce poliția din Hong Kong a împiedicat protestatarii să blocheze accesul la aeroport, utilizând gaze lacrimogene pentru a doua noapte consecutivă în districtul dens populat Mong Kok. China neagă acuzația de implicare în proteste și spune că Hong Kong este o afacere internă. Acesta a denunțat protestele, acuzând Statele Unite și Marea Britanie că au stimulat tulburările și a avertizat asupra prejudiciilor aduse economiei.
Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunțat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni. Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Citit 678 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2019 16:58

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro