Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Audierile în comisiile parlamentare de specialitate ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfăşoară începând de luni, 30 septembrie 2019, şi până pe 8 octombrie 2019, conform programului aprobat de Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European (PE), formată din preşedintele PE, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice.

Comisia Europeană include preşedintele, vicepreşedinţii, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi toţi ceilalţi comisari. Fiecare comisar provine dintr-o ţară membră a UE. Ei au fost propuşi de ţările lor şi acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei, germana Ursula von der Leyen, care le-a împărţit portofoliile. Evaluarea în comisii cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri la cinci întrebări puse de deputaţii europeni, şi o audiere, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări. Fiecare audiere va dura trei ore, va fi publică şi transmisă în direct pe internet.

Fiecare comisar desemnat participă la o singură audiere, implicând una sau mai multe comisii parlamentare. Înaintea audierii, comisarii trebuie să prezinte şi declaraţia de interese. Confirmarea de către comisia de afaceri juridice a absenţei oricărui conflict de interese este o condiţie prealabilă pentru ca audierea să aibă loc, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European.

Conferinţa Preşedinţilor va face evaluarea finală şi, în cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, declară audierile încheiate, în şedinţa sa din 17 octombrie. În cazul unui rezultat negativ în privinţa unui candidat, acesta este retras, iar procedura se reia.

Scopul audierilor este de a examina competenţele şi abilităţile comisarilor desemnaţi. Deputaţii vor evalua nu numai calităţile personale ale candidaţilor, ci şi ideile acestora referitoare la felul în care vor lucra în domeniul pentru care au fost nominalizaţi.

După cum au arătat audierile anterioare, candidaţii nu pot fi siguri de obţinerea aprobării. În 2014, slovena Alenka Bratusek nu a reuşit să-i convingă pe europarlamentari şi a fost înlocuită, iar în 2010 candidata bulgară Rumiana Jeleva s-a retras în urma unei audieri dificile. În audierile trecute, principalele critici au vizat lipsa unor cunoştinţe de specialitate ale candidaţilor în ceea ce priveşte portofoliul lor, răspunsurile vagi şi reticenţa de a-şi asuma angajamente, existenţa unor posibile conflicte de interese în legătură cu portofoliul atribuit şi preocupări privind integritatea candidaţilor.

Citit 471 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2019 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.