”Uz excesiv de forţă” în protestele de la Bagdad

”Uz excesiv de forţă” în protestele de la Bagdad
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Comandamentul militar irakian a recunoscut luni că a făcut „uz excesiv de forţă” în ciocnirile cu protestatarii în bastionul şiit Sadr City din Bagdad, soldate cu cel puţin 15 morţi, în cursul nopţii de duminică spre luni. „A existat o recurgere la forţă excesivă, care a depăşit regulile de angajament şi am început să le cerem socoteală ofiţerilor care au comis aceste erori”, se arată în comunicatul comandamentului militar, după o noapte de haos în acest cartier din estul Bagdadului.

În noaptea de duminică spre luni, martorii au relatat despre confruntări violente la Sadr City. În imagini postate online, se aud rafale neîntrerupte, unele de arme grele, în timp ce manifestanţi care incendiază cauciucuri se pun la adăpost. Până acum, autorităţile, criticate de apărători ai drepturilor omului, afirmau că se conformează „standardelor internaţionale”.

Luni, prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi, comandantul şef al armatei, a ordonat retragerea militarilor şi înlocuirea lor cu poliţişti. Premierul le-a cerut forţelor de securitate „să respecte integral regulile de angajament specifice protecţiei manifestanţilor şi gestionării revoltelor”.

Duminică, Ministerul de Interne a anunţat că 104 persoane, printre care opt membri ai forţelor de securitate, au murit începând de marţi, când a început o mişcare antiguvernamentală care revendică locuri de muncă, servicii şi combaterea corupţiei. Conform sursei, peste 6.000 de oameni au fost răniţi la Bagdad şi în mai multe oraşe din sud, în care protestele s-au extins rapid.

Citit 1000 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 15:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.