Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Marea Britanie va adopta o poziţie agresivă faţă de Uniunea Europeană dacă negocierile privind Brexitul vor eşua, ameninţând să suspende cooperarea în domeniul securităţii, pentru a convinge blocul comunitar să nu permită nicio altă amânare, a declarat o sursă britanică pentru revista Spectator, preluată de Reuters.

Cu doar 23 de zile până la data programată pentru ieşirea Regatului Unit din UE, viitorul Brexitului este marcat de o incertitudine profundă, iar atât Londra, cât şi Bruxellesul se poziţionează astfel încât să evite să fie arătate cu degetul în cazul unei amânări sau al unui Brexit fără acord.
Liderii UE au reacţionat cu reticenţă la ultimele propuneri ale premierului britanic Boris Johnson de a depăşi impasul şi, chiar dacă negocierile sunt încă în desfăşurare, mulţi diplomaţi spun că şansele unui acord rapid până la 31 octombrie sunt mici. "Negocierile se vor încheia probabil în această săptămână", a spus sursa anonimă din Downing Street, citată de revista Spectator. "Guvernul nu va negocia mai departe, aşa că orice întârziere ar fi fără rost. Fie ieşim fără acord la 31 octombrie, fie vor exista alegeri şi apoi vom ieşi fără acord", a adăugat sursa. Aceasta a mai transmis că întreaga cooperare în domeniul apărării şi securităţii va fi afectată dacă UE va încerca să menţină Marea Britanie în blocul comunitar. Potrivit sursei, statele din UE care se vor opune unei amânări vor avea parte de o cooperare bună cu Londra.
Amber Rudd, fost ministru al muncii şi pensiilor, care şi-a părăsit postul şi Partidul Conservator luna trecută, din cauza strategiei lui Boris Johnson privind Brexitul, a declarat la radio BBC că sursa pare să fie principalul consilier al premierului, Dominic Cummings.
Premierul britanic Boris Johnson i-a scris săptămâna trecută preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el a numit un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind Brexitul. Noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.
Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind alternativa la un Brexit fără acord la 31 octombrie. Uniunea Europeană şi Irlanda au declarat însă joia trecută că este puţin probabil ca aceste propuneri să conducă la un nou acord, Dublinul avertizând deschis că Marea Britanie se îndreaptă spre o ieşire fără acord dacă nu va face concesii suplimentare.

Citit 1311 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2019 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.