Brexitul, amânare ”tehnică” pentru ”câteva zile”

Brexitul, amânare ”tehnică” pentru ”câteva zile”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a recomandat liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter, informează AFP şi dpa.

"Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă", fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Tusk.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat în cursul zilei de marţi că va suspenda legislaţia privind Brexitul, după ce aleşii britanici au respins în aceeaşi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare. Timpul scurt la dispoziţie pentru examinarea acordului a urmărit să impulsioneze adoptarea legislaţiei înainte ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie.

Johnson a trimis sâmbătă către Bruxelles o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoţit de o scrisoare semnată în care susţinea că nu doreşte o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul "totul sau nimic", privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârşitul lunii.

În aceste context complicat, Parisul a anunţat că este pregătit pentru o amânare "tehnică" de "câteva zile", pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar se va opune unei prelungiri destinate "rediscutării acordului", a declarat marţi secretarul de stat pentru afaceri europene Aurelie de Montchalin. "La sfârşitul săptămânii vom vedea dacă o prelungire pur tehnică de câteva zile este justificată, astfel încât parlamentul britanic să îşi poată încheia procedura parlamentară", a declarat Aurelie de Montchalin. "În afară acestei perspective, este exclusă o amânare prin care să se câştige timp sau să fie rediscutat acordul", a adăugat ea. "Nu ne vom schimba poziţia", a insistat De Montchalin. "Am pierdut prea mult timp, am convenit un acord şi acum trebuie să îl aplicăm fără amânare, pentru a pune capăt unei incertitudini ce afectează milioane de cetăţeni şi de companii", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene.

Citit 1261 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2019 19:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.