Candidat invalidat la alegerile din Hong Kong

Candidat invalidat la alegerile din Hong Kong

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Joshua Wong, lider al mişcării pro-democraţie în Hong Kong, a anunţat marţi, 29 octombrie 2019, că i-a fost invalidată candidatura pentru viitoarele alegeri locale, în condiţiile în care fosta colonie britanică trece prin cea mai gravă criză politică de după retrocedarea sa Beijingului, în 1997, informează AFP. "Condamn ferm faptul că guvernul se dedă unei filtrări politice şi cenzurii şi mă privează de drepturile mele politice", a declarat Joshua Wong, 22 de ani, student la ştiinţe politice, într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

Wong, care a fost în 2014 chipul "Mişcării umbrelelor", ce a paralizat centrul oraşului vreme de peste două luni, a precizat că unul dintre responsabilii alegerilor din noiembrie a apreciat drept nevalabilă candidatura sa. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că această respingere se explică prin faptul că Wong a militat pentru dreptul la "autodeterminare" al Hong Kongului, ceea ce contravine spiritului Legii Fundamentale, "miniconstituţia" fostei colonii britanice.

Hong Kongul este de la începutul lui iunie scena unor acţiuni şi manifestaţii aproape zilnice, menite să denunţe regresul libertăţilor şi ingerinţa tot mai mare a Chinei în problemele regiunii semiautonome, dar să şi ceară reforme democratice.

Citit 236 ori Ultima modificare Marți, 29 Octombrie 2019 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.