Brexitul relansează tema independenţei Scoţiei

Brexitul relansează tema independenţei Scoţiei

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Independenţa Scoţiei este foarte aproape, a declarat premierul scoţian Nicola Sturgeon în faţa miilor de manifestanţi adunaţi în Glasgow sâmbătă, pentru a cere organizarea unui nou referendum în această problemă, informează AFP.

"Alegerile legislative pe care le avem în 12 decembrie sunt alegerile cele mai importante din epoca noastră pentru Scoţia. În joc este viitorul ţării noastre", a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP) în faţa manifestanţilor care agitau drapele scoţiene.
Perspectiva unei Scoţii independente este foarte aproape, a spus ea, îndemnându-i pe alegători să se mobilizeze şi să voteze pentru partidul său în timpul viitorului scrutin.
Nicola Sturegon vrea să organizeze în 2020 un nou referendum asupra independenţei, estimând că Brexitul a schimbat datele problemei, după ce un precedent referendum, în 2014, s-a soldat cu victoria taberei ce nu dorea independenţa, cu 55 la sută din voturi.
Acest scrutin "trebuie să aibă loc anul viitor şi noi ne pregătim", a spus ea luna trecută la congresul SNP, la Aberdeen. Ea intenţionează să ceară undă verde de la guvernul britanic până la Crăciun.
Downing Street se opune organizării unui nou plebiscit, estimând că scoţienii au fost deja consultaţi în urmă cu cinci ani şi a fost vorba de "un eveniment unic, organizat o dată într-o generaţie".
Cu toate acestea, între timp a intervenit Brexitul, pledează Nicola Sturgeon.
În 2014, unul dintre argumentele în favoarea menţinerii Scoţiei în Regatul Unit a fost acela că în caz de sciziune această naţiune îşi va pierde avantajele pe care le reprezintă apartenenţa la UE. Iar doi ani mai târziu, în timpul referendumul din iunie 2016 asupra Brexitului, 62 la sută dintre scoţieni s-au opus ieşirii Regatului Unit din UE.
Tot în contextul alegerilor anticipate din 12 decembrie, premierul britanic Boris Johnson a renunţat la ameninţarea unui Brexit fără acord în manifestul electoral al Partidului Conservator, relatează Reuters. Anterior, premierul britanic s-a angajat să scoată Regatul Unit din Uniunea Europeană - cu sau fără acord - la 31 octombrie, însă Parlamentul de la Londra l-a obligat pe Johnson în urma unui vot să obţină încă o amânare de la Bruxelles, până la 31 ianuarie 2020. În situaţia actuală, Johnson se va concentra pentru ca acordul său pe tema Brexitului să fie aprobat.

Citit 814 ori Ultima modificare Duminică, 03 Noiembrie 2019 15:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.