Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat rezerve cu privire la participarea gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei la extinderea reţelei mobile 5G în Europa, într-un interviu publicat vineri, relatează AFP.

"În cazul în care există riscul ca datele cetăţenilor sau ale companiilor să fie exploatate în conformitate cu o lege chineză a serviciilor secrete, nu îl putem accepta" în Europa, a declarat von der Leyen, pentru publicaţia germană Der Spiegel. Legea la care face referire oficialul european prevede ca societăţi precum Huawei să transmită informaţii statului chinez.
Mai rapidă şi mai puternică, tehnologia 5G este un "factor esenţial pentru fluxuri de date securizate în Europa", subliniază von der Leyen, în timp ce Comisia Europeană se pregăteşte să facă propuneri pentru standarde comune în Europa în acest domeniu. "Unul dintre aceste standarde trebuie să fie ca societăţile care ne furnizează aceste tehnologii extrem de sensibile să fie independente şi să nu poată fi obligate de guvernele lor să transmită date", a adăugat şefa executivului european.
Cele 28 de ţări UE au convenit la începutul lunii decembrie "să ţină seama de regimul politic în care îşi desfăşoară activitatea furnizorii din ţări terţe", pentru a atenua riscurile de securitate pe care le presupune dezvoltarea 5G în Europa. O declaraţie care evită să numească China şi furnizorul de echipamente Huawei, prezente însă în mintea tuturor.
5G în Europa este unul dintre principalele subiecte de tensiune economică şi politică dintre Uniunea Europeană şi China, într-un moment în care cele două puteri vor să dezvolte un nou parteneriat strategic în 2020.
Washingtonul a exclus deja Huawei din Statele Unite şi vrea să fie interzis şi de UE, invocând riscurile de spionaj în numele Beijingului.
Noul comisar european pentru piaţa internă şi digitală, francezul Thierry Breton, a evidenţiat la începutul lunii decembrie know-how-ul european în domeniul 5G, citând compania suedeză Ericsson şi pe cea finlandeză Nokia, care a cumpărat societatea franco-americană Alcatel Lucent.

Citit 1384 ori Ultima modificare Duminică, 29 Decembrie 2019 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.