Rusia are un nou prim-ministru

Rusia are un nou prim-ministru

Fostul şef al Fiscului, în locul lui Medvedev
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Duma de Stat a aprobat, joi, numirea lui Mihail Mişustin, care a fost director al Serviciului Fiscal Federal, în funcţia de premier al Rusiei, afirmă surse citate de agenţia de presă Tass. În favoarea validării numirii lui Mişustin au votat 383 de membri ai Dumei de Stat, iar 41 s-au abţinut. Nu a existat niciun vot împotrivă.

Un funcţionar de rang înalt necunoscut marelui public, Mihail Mişustin conducea de zece ani serviciul de impozite, la şefia căruia şi-a construit o reputaţie de om eficient, relatează AFP. Acest moscovit în vârstă de 53 de ani, de formaţie inginer, îl înlocuieşte pe Dmitri Medvedev, care a anunţat demisia Guvernului, în urma unor declaraţii ale lui Vladimir Putin cu privire la reforme constituţionale majore. Un semn al relativului anonimat în care a rămas cantonat Mihail Mişustin este faptul că pagina sa de Wikipedia exista doar în rusă înainte de numire.

La şefia Fiscului rus, acest bărbat chel şi cu o faţă robustă are câteva reuşite, potrivit presei publice. „El a creat cel mai bun sistem de colectare a impozitelor din lume”, potrivit postului public de televiziune Rossiya-24, în minutele imediat următoare nominalizării. Indiferent că această afirmaţie este exagerată sau nu, fapt este că Mişustin a organizat reaşezarea digitală a Fiscului, o enormă birocraţie mult timp ineficientă, din care a făcut o agenţie temută.

Absolvent la sfârşitul anilor '80 al unei universităţi tehnologice din capitala rusă, el şi-a făcut intrarea în administraţie în 1998, ca vicepreşedinte al serviciului de impozite, în paralel cu un post de adjunct al ministrului însărcinat cu acest dosar. A urmat o carieră de funcţionar de rang înalt în mai multe agenţii guvernamentale - începând din 2004 la serviciul federal de cadastru, iar apoi, trei ani mai târziu, însărcinat cu gestionarea zonelor economice speciale în vederea atragerii de investiţii străine. După trecerea la şefia unui fond de investiţii, el s-a întors în 2010 la serviciul rus de impozite, cu misiunea de a-l modeniza în profunzime. O misiune reuşită, ar fi spus el în noiembrie 2019, într-un interviu acordat ziarului Kommersant, revendicând un „decalaj TVA” (diferenţa între veniturile aşteptate din TVA şi cele efectiv încasate) mai mic de 0,6 la sută, în contextul în care acesta este aproximativ 10 la sută în Europa.

Mihail Mişustin s-a afişat în mai multe rânduri alături de Vladimir Putin, jucând hochei pe gheaţă la meciul de gală la care participă anual preşedintele rus, la Soci. Însă este „prea devreme” ca el să fie considerat un posibil succesor al lui Putin, declară pentru AFP politologul Ekaterina Schulmann, care apreciază că Mişustin „este o figură ideologic neutră”.

Căsătorit şi tată a trei copii, şeful impozitelor apărea în 2015 în poziţia 54 în rândul celor mai bine plătiţi funcţionari din Rusia, potrivit revistei Forbes, cu venituri în valoare de 2,7 milioane de euro.

Citit 768 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.