Destituirea lui Trump încinge Senatul american

Destituirea lui Trump încinge Senatul american
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Procesul istoric al destituirii lui Donald Trump a început cu un război în tranşee între apărătorii republicani şi procurorii democraţi, care au denunţat reguli de procedură ”trucate”, vizând să conducă la o achitare în pas de asalt a preşedintelui Statelor Unite, relatează AFP, citată de news.ro. Regulile jocului propuse de liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell, au fost adoptate - după 13 ore de dezbateri - în acest al treilea proces de destituire din istoria ţării, după cele ale lui Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1999.

Democraţii, care reprezintă acuzarea, au început să-şi prezinte argumentele miercuri, începând de la ora locală 13.00 (20.00, ora României). Încă din deschiderea dezbaterilor în Senat, la Washington, cele două tabere au părut la fel de ireconciliabile ca ţara, împărţită pe tema sorţii miliardarului republican. Aflat în campanie în vederea unei realegeri, el a fost inculpat cu privire la abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului, la 18 decembrie, de către Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată. Republicanii, care deţin o majoritate de 53 din cele 100 de mandate în Senat, au făcut bloc pentru a respinge un număr de 11 cereri depuse de democraţi. Ei cereau să obţină documente guvernametale şi convocarea unor martori-cheie, precum şeful de cabinet al Casei Albe, Mick Mulvaney, şi fostul consilier în probleme de securitate naţională, John Bolton.

Liderul minorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer, a denunţat „o ruşine naţională”, care răspunde, în opinia sa, voinţei preşedintelui Trump de a-şi „ascunde” „faptele rele”. „Mergem de-a-ndoaselea, un proces înainte de probe”, a tunat Adam Schiff, însărcinat să reprezinte acuzarea democraţilor, care denunţă un „proces trucat”. „Un proces echitabil necesită martori”, a subliniat Hakeem Jeffries, un membru al echipei procurorilor. Un semn al tensiunilor tot mai mari pe măsură ce trecea timpul este faptul că preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, care prezidează dezbaterile, a emis un rar apel la ordine şi le-a cerut celor două părţi un „discurs civilizat”.

Democraţii dispun de 24 de ore - pe o perioadă de trei zile - să-şi prezinte argumentele. Apoi va fi rândul apărării, pe aceeaşi perioadă. În fine, senatorii care fac oficiul de juraţi, vor avea 16 ore să pună întrebări. Tabăra prezidenţială a lăsat întredeschisă uşa unei reveniri ulterioare asupra problemei martorilor şi documentelor, chiar dacă avocaţii lui Trump au subliniat că vor continua să li se opună. „Este o foaie de drum echitabilă pentru procesul nostru”, a apreciat influentul McConnell, care nu-şi ascunde voinţa de a-i oferi miliardarului republican achitarea rapidă pe care acesta o speră - ideal în două săptămâni.

Cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite nu este prezent la audieri. Aflat în deplasare la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, Donald Trump a catalogat din nou acest proces drept o „farsă” şi o „vânătoare de vrăjitoare”.

Citit 1527 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2020 20:08

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.