Respectarea standardelor UE, condiţie pentru un acord post-Brexit

Respectarea standardelor UE, condiţie pentru un acord post-Brexit
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Uniunea Europeană (UE) poate oferi Londrei un acord comercial ''extrem de ambiţios'', care să includă tarife şi cote zero, dar şi multe servicii, cu condiţia ca Regatul Unit să respecte acum şi în viitor standardele UE, a anunţat luni negociatorul-şef pentru Brexit al blocului comunitar Michel Barnier, citat de AFP şi DPA.

Acest acord va constitui ''pilonul central al parteneriatului'' cu Londra şi vizează în special eliminarea tuturor drepturilor vamale şi a tuturor cotelor asupra bunurilor care fac obiectul schimburilor cu continentul, a explicat Barnier, care a prezentat la Bruxelles principiile avute în vedere de UE cu privire la viitoarea relaţie cu Regatul Unit.

Potrivit reprezentantului UE, cele două părţi trebuie să convină asupra unor ''garanţii specifice şi eficiente pentru a asigura un teren de joc neted pe termen lung'', el subliniind importanţa menţinerii concurenţei ''loiale şi deschise''.

Ca o a doua condiţie, Londra va trebui să permită Uniunii Europene să aibă acces la apele sale pentru pescuit şi viceversa.

Michel Barnier a atenţionat că, dacă Regatul Unit părăseşte piaţa unică şi uniunea vamală ale UE, atunci bunurile care intră în Uniune vor face obiectul controalelor de reglementare.

Nu va exista o recunoaştere reciprocă a regulilor privind serviciile financiare, a adăugat reprezentantul UE, astfel că băncile cu sediile în Regatul Unit nu vor putea să-şi ofere în mod automat serviciile oriunde în Uniunea Europeană. ''Există consecinţe mecanice ale alegerilor făcute de Regatul Unit. Companiile trebuie să se adapteze acum la această nouă realitate'', a accentuat Barnier.

Acordul de retragere din UE pe care l-a negociat în mare măsură predecesoarea lui Boris Johnson la Downing Street, conservatoarea Theresa May, a făcut obiectul a numeroase prelungiri şi amânări, care au dus la demisia fostei şefe a executivului de la Londra şi la organizarea de alegeri anticipate. Acest acord prevede că actuala perioadă de tranziţie poate fi prelungită un an sau doi, cu condiţia ca Londra să solicite acest lucru înainte de 30 iunie. În toată această perioadă, efectele concrete ale Brexitului nu se vor face simţite, fiindcă regulile pentru cetăţeni şi companii vor rămâne la fel ca până acum.

Londra va trebui să respecte normele comunitare, în pofida faptului că, de luni, Regatul Unit îşi pierde europarlamentarii, iar miniştrii şi specialiştii britanici nu vor mai putea participa la reuniunile omologilor lor europeni la Bruxelles. Dacă la capătul acestei perioade de tranziţie Londra şi Bruxellesul nu ajung la un acord şi nici nu prelungesc status quo-ul actual, atunci se va produce un "Brexit dur".

Citit 1148 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2020 19:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.