Donald Trump, achitat de Senat în procesul de destituire

Donald Trump, achitat de Senat în procesul de destituire

Scena politică americană rămâne divizată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele SUA, Donald Trump, a fost achitat miercuri, 5 februarie 2020, în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleşilor republicani, cu excepţia unuia, şi fără niciun vot democrat, relatează AFP.

Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe preşedintele american nevinovat de abuz de putere şi 53 de acuzaţia de obstrucţionare a bunei funcţionări a Congresului, acuzaţii adoptate la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului american de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a apreciat că democraţii au comis o ''eroare politică colosală'' prin iniţierea procedurii de destituire împotriva lui Donald Trump. ''În momentul de faţă, ei sunt învinşii'' şi republicanii sunt ''într-o poziţie bună'' cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale, a declarat acesta presei imediat după verdictul dat de Senat.

În replică, liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că achitarea lui Donald Trump nu are ''nicio valoare'' deoarece procesul său de destituire nu a fost ''echitabil''. "L-am achitat fără niciun fapt", a declarat el presei, referindu-se la refuzul senatorilor republicani de a chema noi martori în proces. "Istoria va aminti de o victorie a la Pirus pentru republicanii din Senat, pentru Partidul Republican şi pentru preşedintele Trump", a spus Chuck Schumer.

La rândul ei, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi a declarat că Donald Trump rămâne ''o ameninţare la adresa democraţiei americane'', criticând achitarea de către Senat a preşedintelui republican. "Preşedintele şi republicanii din Senat au făcut un lucru obişnuit din nerespectarea legii", a apreciat ea, potrivit unui comunicat. Liderul de la Casa Albă va rămâne, potrivit lui Nancy Pelosi, o ''ameninţare'' pentru că insistă ''să se plaseze mai presus de lege şi să spună că poate strica alegeri dacă doreşte''.

Citit 465 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2020 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.