Trump, un nou scandal privind presiuni asupra Justiţiei

Trump, un nou scandal privind presiuni asupra Justiţiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele american Donald Trump a fost acuzat că a încălcat principiul separării puterilor în stat, după intervenţia excepţională a Ministerului Justiţiei american pentru a diminua pedeapsa cu închisoarea cerută împotriva lui Roger Stone, unul dintre vechii săi prieteni, potrivit AFP.

Această ingerinţă a celor mai înalte autorităţi ale ministerului în dosarul respectiv a suscitat un gest de frondă din partea celor patru procurori care instrumentau cazul: toţi s-au recuzat.

Stone a fost găsit vinovat în noiembrie 2019 de declaraţii false făcute în faţa Congresului, în cadrul anchetei privind ingerinţa rusă în alegerile americane din 2016. Sentinţa sa urmează să fie anunţată la 20 februarie de către un judecător federal, după un aviz consultativ al procurorilor. Procurorii ceruseră luni o sentinţă cu închisoarea între 7 şi 9 ani pentru Stone (67 de ani), consultant politic şi prieten vechi al preşedintelui republican.

Donald Trump a reacţionat marţi, denunţând într-un tweet o „situaţie extrem de nedreaptă” şi o „eroare judiciară”.

Fără ca o legătură cauză-efect să fie stabilită în mod clar, cei patru procurori care au solicitat pedeapsa iniţială - Aaron Zelinsky, Jonathan Kravis, Adam Jed şi Michael Marando - au declarat marţi că se recuză din cazul Stone, într-o moţiune trimisă judecătorului. Ei nu au dat nicio explicaţie cu privire la decizia lor, dar unul dintre ei a demisionat şi din post.

Suspectat de a fi exercitat presiuni asupra procurorilor care ar trebui să fie independenţi, Donald Trump a negat orice intervenţie. “Nu am vorbit cu ei”, a reacţionat el din Biroul Oval, adăugând că “nu s-a implicat deloc”. Dar recomandările au fost “ridicole”, “ruşinoase” şi “o insultă pentru ţara noastră”, a afirmat Trump, criticând-o pe judecătoarea federală care urmează să pronunţe pedeapsa împotriva lui Roger Stone.

Opoziţia democrată a acuzat imediat o ingerinţă politică în acest dosar judiciar şi chiar a evocat un posibil “abuz de putere”. Lidera democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, a denunţat o decizie “scandaloasă” a administraţiei Trump, care “afectează statul de drept”.

Ca o confirmare a ordinelor venite de sus, Ministerul Justiţiei a cerut marţi după-amiază o pedeapsă “mult mai mică” împotriva lui Stone, sub pretextul că recomandările iniţiale “nu sunt adecvate şi nu servesc intereselor justiţiei”. În acest document cu “recomandările guvernului modificate şi suplimentare privind condamnarea”, ministerul menţionează o sentinţă cuprinsă între 3 şi 4 ani, “de la 37 la 46 de luni”, o durată - potrivit acestuia - “mai potrivită pedepselor tipice impuse în cazuri de obstrucţionare”.

Citit 824 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2020 18:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.