Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Extinderea rapidă a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil creşterea economică a Chinei în acest an la 5,6 la sută, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie, şi va şterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, a avertizat sâmbătă Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20, care se desfăşoară la Riad, Arabia Saudită.
Georgieva a precizat că FMI examinează mai multe scenarii pesimiste dacă epidemia de Covid-19 durează mai mult şi se extinde semnificativ pe plan global. Adresându-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: "În actualul nostru scenariu de bază, politicile anunţate sunt implementate şi economia chineză va reveni la normal în trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor şi de scurtă durată. Dar, de asemenea, analizăm mai multe scenarii pesimiste, în care răspândirea epidemiei continuă şi se extinde pe plan global, iar consecinţele asupra creşterii economice sunt mult mai extinse".
Oficialii din China au dat asigurări că încă poate fi îndeplinită ţinta de creştere pentru 2020, în pofida epidemiei.
Ministrul nipon de Finanţe, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale, în cazul în care epidemia se răspândeşte şi mai mult, şi le-a spus jurnaliştilor că participanţii la reuniunea G20 susţin că este necesar un răspuns coordonat în privinţa impactului virusului.
Luna trecută, FMI a anunţat că se aşteaptă ca ritmul de creştere a economiei mondiale să accelereze de la 2,9 la sută în 2019, la 3,3 la sută în 2020 şi la 3,4 la sută în 2021.
"Sperăm în continuare că impactul va fi unul de forma unei curbe în V, cu un declin semnificativ în China şi o relansare semnificativă, după ce virsul va fi ţinut sub control. Dar nu excludem posibilitatea să avem un scenariu diferit de genul unei curbe în U, în care impactul va fi unul mai de durată", a declarat anterior Georgieva.

Citit 956 ori Ultima modificare Luni, 24 Februarie 2020 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.