Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Ucraina va reanima în curând programul de construcţie a rachetelor, a anunţat marţi seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) de la Kiev, Aleksei Danilov, adăugând că în acest fel ţara va putea să riposteze oricărui agresor, potrivit publicaţiei ucrainene Segodnia.

El s-a declarat încrezător că în curând va fi reanimat „programul nostru de rachete”, care include atât mijloace de apărare împotriva atacurilor cu rachete, cât şi rachete de atac. „Vom putea atunci răspunde oricărui agresor”, a spus Danilov, în contextul în care oficialii ucraineni denumesc frecvent Rusia „agresor”, pentru rolul său în conflictul din Donbas (estul Ucrainei).
Kievul şi Occidentul acuză Moscova că-i sprijină pe rebelii separatişti cu armament, resurse financiare şi mercenari şi chiar cu militari din trupele regulate, care în perioada de început a conflictului 2014-2015 îşi făceau oficial „concediul în Doneţk şi Lugansk”.
În epoca sovietică, cea mai mare parte a rachetelor din arsenalul strategic al URSS era asamblată la uzinele din Ucraina, a evocat şeful SNBO, indicând că 98 la sută din producţia de rachete a URSS revenea Ucrainei. El a amintit în acest sens uzinele din Harkov, Dnepropetrovsk, Pavlograd etc. Fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima lucrase în acea perioadă la cea mai mare întreprindere de construire a rachetelor din Uniunea Sovietică, "Iujmaş" din Dnepropetrovsk.
Ministerul Apărării ucrainean îşi anunţase anterior intenţia de a achiziţiona “câteva mii de sisteme de rachete” în valoare de “1 milion de dolari”, notează Segodnia în pagina sa electronică. În afară de războiul din estul ţării, Ucraina este îngrijorată de noul program de înarmare al Rusiei.
Ministerul rus al Apărării a difuzat la 20 februarie o înregistrare video cu ceea ce a numit drept testare a aşa-numitei drone submarine "Poseidon", care are capacitatea să transporte încărcătură nucleară, denumită drept “noua armă apocaliptică” a Rusiei, fiind capabilă - conform unor experţi militari - să provoace un tsunami de 90 de metri în cazul detonării unui focos nuclear în apropiere de ţărm. Cadrele video publicate prezintă proceduri pregătitoare pentru lansarea unui dispozitiv în formă cilindrică, asemănător cu o torpilă, cu o lungime de peste 10 metri şi un diametru de aproximativ un metru. Imaginile cuprind şi câteva secunde de la ieşirea acesteia din compartimentul de torpile, potrivit Segodnia.

Citit 809 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 18:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.