Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Comisia Europeană a propus "restricţionarea" călătorilor "non-esenţiale" spre Uniunea Europeană, cu unele derogări, precum cele ce vizează transportul de mărfuri, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus, transmit AFP şi Reuters.

"Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă, luni, cu liderii G7. Propunerea urma să fie aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care aveau planificată o videoconferinţă în cursul zilei de marţi.
Restricţiile nu îi vizează pe britanici, care sunt consideraţi în continuare "cetăţeni europeni", a precizat şefa CE. Alte categorii exceptate sunt rezidenţii de lungă durată în UE, membrii de familie ai cetăţenilor europeni, diplomaţii, "personalul esenţial precum medici, infirmiere, îngrijitori, cercetători şi experţi care contribuie la lupta împotriva coronavirusului", a adăugat ea. Lucrătorii transfrontalieri vor putea şi ei să treacă frontiera, a indicat Ursula von der Leyen.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că "filosofia (acestor măsuri) vizează să reducă deplasările care nu sunt necesare şi să garanteze circulaţia bunurilor, aprovizionărilor care sunt necesare".
Este vorba despre "a face astfel încât sistemele noastre de sănătate să aibă capacitatea de a se pregăti pentru ceea ce ne aşteaptă", a mai spus în conferinţa de presă alături de şefa Comisiei.
Ursula von der Leyen a insistat pe faptul că persoanele care transportă bunuri ar trebui să poată avea libertate de circulaţie. "Fluxul de mărfuri spre UE trebuie să continue să garanteze aprovizionarea cu mărfuri, inclusiv cu articole esenţiale cum sunt medicamentele, dar şi cu alimente şi componente necesare uzinelor noastre", a spus ea, în timp ce Charles Michel a avertizat că "această criză este serioasă şi va fi lungă".
Pentru a fi eficace, măsura trebuie să le fie aplicată şi celor patru state membre ale spaţiului Schengen de liberă circulaţie, dar nemembre ale UE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), a pledat Ursula von der Leyen.

Citit 362 ori Ultima modificare Marți, 17 Martie 2020 21:10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro