Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Miliardele de dolari promise de marile puteri pentru a susţine economia mondială, pe fondul pandemiei de coronavirus, nu par să poată pune capăt spiralei descrescătoare înregistrate miercuri de bursele din Europa şi Asia, transmite AFP.

După un început bun, bursa de la Tokyo a pierdut 1,68 la sută la închidere. În Europa, principalele burse au anulat câştigurile înregistrate marţi, deschizând şedinţa de miercuri în scădere, cu o pierdere de peste 2 la sută la Paris, 3 la sută la Londra şi 4 la sută la Frankfurt. Indicii cu privire la contractele pe termen scurt lasă să se întrevadă o nouă scădere la deschiderea burselor de pe Wall Street.
Scăderile importante înregistrate de anumite acţiuni reflectă situaţia problematică în care se află industria mondială, începând cu sectorul aeronautic, unde acţiunile Airbus au înregistrat o cădere de 14 la sută la bursa de la Paris, continuând cu industria auto care este constrânsă să îşi închidă uzinele.
La bursa de la Frankfurt, acţiunile BMW înregistrau o scădere cu peste 8 la sută, iar titlurile Daimler pierdeau peste 6 la sută. În schimb, acţiunile unor companii din sectorul biotech care lucrează la un vaccin împotriva COVID-19 înregistrează creşteri semnificative, precum compania germană BioNtech, care este cotată pe Nasdaq.
Numeroase bănci centrale au redus recent dobânzile de referinţă, iar mai multe state puternice au anunţat mari programe de susţinere bugetară, însă experţii au îndoieli cu privire la eficacitatea acestor măsuri. În plus, nota de plată pentru aceste eforturi va fi una destul de mare, potrivit presei americane. Planul de susţinere preconizat de Washington ar urma să se ridice la 1.000 de miliarde de dolari.
La rândul său, Banca centrală a SUA a creat un nou mecanism care ar urma să permită gospodăriilor şi companiilor americane să aibă acces mai facil la credit. Banca Centrală Europeană a furnizat lichidităţi în valoare de peste 100 miliarde de euro băncilor. Aceşti bani se adaugă zecilor de miliarde de euro deblocate de mai multe state de pe vechiul continent care au devenit epicentrul pandemiei de coronavirus.
În condiţiile în care Uniunea Europeană şi-a închis toate frontierele externe până pe 17 aprilie, preşedintele Comisiei Europene a admis că responsabilii politici au subestimat la început amploarea pericolului reprezentat de epidemia de coronavirus. După Italia, Spania şi Franţa, miercuri a venit rândul Belgiei să adopte o închidere generală.
Analiştii se aşteaptă şi la o introducere în carantină a populaţiei americane, ceea ce ar accentua impactul epidemiei asupra economiei. "Întrebarea nu este dacă vom avea o recesiune provocată de coronavirus, ci cât de gravă va fi", afirmă Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Citit 434 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2020 21:31

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro