Între coronavirus şi redresare economică | Germania, dispusă la ”contribuţii mai mari” la bugetul UE

Între coronavirus şi redresare economică | Germania, dispusă la ”contribuţii mai mari” la bugetul UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Germania este încă la începutul pandemiei de coronavirus, a afirmat joi cancelarul Angela Merkel, precizând că oamenii vor fi nevoiţi să trăiască cu ea mult timp, potrivit Reuters. "Nu trăim ultima fază a pandemiei. Suntem încă la început", a spus ea, în camera inferioară a parlamentului, Bundestag.

"Am câştigat timp", a afirmat Merkel, adăugând că situaţia actuală a fost folosită pentru a întări sistemul de sănătate din Germania. Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în Germania a crescut cu 2.352, ajungând la 148.046, relevă date făcute publice anterior.

Numărul persoanelor care s-au vindecat este mult mai mare decât numărul de noi cazuri. "Tocmai pentru că datele dau speranţă, mă simt obligată să spun că acest rezultat interimar este fragil. Suntem pe o gheaţă subţire", a declarat Merkel, adăugând că "suntem încă departe de a ieşi la lumină".

Relaxarea treptată de către Germania a restricţiilor prevede menţinerea regulilor de distanţare socială până la 3 mai. Şcolile vor începe să se deschidă de pe 4 mai, cu prioritate pentru elevii din anii terminali. Saloanele de coafură se vor putea redeschide tot atunci. Merkel şi liderii landurilor vor discuta din nou pe 30 aprilie pentru a analiza ce măsuri vor fi luate după 3 mai. "Dacă dăm dovadă de cea mai mare disciplină posibilă, vom putea să revenim la viaţa economică, socială şi publică mai repede şi mai durabil", a adăugat ea.

În acelaşi timp, ea a mai afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este un partener indispensabil pentru Germania, distanţându-se astfel de poziţia administraţiei americane, care a suspendat finanţarea SUA pentru acest organism internaţional.

Totodată, ea a declarat că Germania este pregătită, "într-un spirit de solidaritate", să ofere "contribuţii mult mai mari" la bugetul Uniunii Europene, aflată în plină recesiune din cauza epidemiei, potrivit AFP. "Un plan european de relansare economică ar putea susţine procesul de revenire în următorii doi ani şi vom lucra la el", a adăugat ea, înaintea unui summit al Celor 27 pentru găsirea de soluţii la criza economică declanşată de pandemie. "Consultările noastre nu vor fi despre stabilirea detaliilor sau a volumului (ajutorului - n.r.), însă un lucru este deja clar: în spiritul solidarităţii, ar trebui să fim pregătiţi - pe o perioadă limitată - să oferim contribuţii foarte diferite, adică mult mai mari, la bugetul UE", a spus Merkel.

Ea a reiterat de asemenea opoziţia ţării sale faţă de punerea în comun a datoriilor în UE, prin emiterea de „coronabonduri”, potrivit DPA.

Citit 691 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2020 22:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.