Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Inacţiunea Consiliului de Securitate al ONU în faţa pandemiei de COVID-19, paralizat de confruntarea dintre SUA şi China, “ce par incapabile de leadership” la Naţiunile Unite, este “ruşinoasă”, subliniază mai multe ONG-uri internaţionale, într-un comunicat de presă comun, transmite AFP.

După două luni de la apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la o încetare a focului în zonele de conflict din lume, pentru a se putea lupta mai bine împotriva pandemiei, Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună de acord asupra unei rezoluţii care susţinea această iniţiativă, reproşează în textul lor semnatarii, printre care se află International Rescue Committee, International Crisis Group şi Save the Children.
“Paralizia Consiliului de Securitate în faţa COVID-19 este ruşinoasă. Pentru milioane de oameni, ea este şi de neînţeles”, subliniază David Miliband, liderul International Rescue Committee.
La rândul său, preşedintele International Crisis Group, Rob Malley, arată că “Statele Unite şi China au tratat negocierile” cu privire la rezoluţie “ca pe o oportunitate de a-şi pasa responsabilitatea originii COVID-19”, în loc să favorizeze “un apel direct la o reducere a violenţei”. “Nici Washingtonul, nici Beijingul nu par a avea capacitatea sau voinţa de a arăta leadership la ONU în timpul unei crize mondiale”, deplânge el.
Consiliul de Securitate, consideră în acelaşi comunicat Inger Ashing, directorul executiv al Save the Children International, “are o ocazie istorică de a opri luptele în lume şi de a se asigura ca lucrătorii umanitari să aibă acces deplin la cei care au cea mai multă nevoie”.
După respingerea pe 8 mai de către Washington a unui text de compromis propus de Franţa şi Tunisia, negocierile în Consiliul de Securitate se află în impas. SUA refuză orice menţiune la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vreme ce China vrea o referire la aceasta în rezoluţie.
Apelul secretarului general a primit sprijinul a peste 2 milioane de cetăţeni şi a 200 de ONG-uri, precum şi, cu titlu individual, a 140 din cele 193 de state membre ale ONU.
Spre deosebire de Consiliul de Securitate, Adunarea Generală a adoptat deja două rezoluţii referitoare la pandemie, una pe 13 aprilie, privind întărirea cooperării internaţionale, iar cealaltă pe 20 aprilie, cerând un acces echitabil la viitoare vaccinuri.

Citit 332 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Mai 2020 16:54

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro