Investiţiile din afara UE, excluse din domeniile strategice

Investiţiile din afara UE, excluse din domeniile strategice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul de la Varşovia a aprobat miercuri reglementări menite să îngreuneze preluarea companiilor pe care Polonia le consideră de importanţă strategică pentru economia sa de către investitori din afara Uniunii Europene, transmite Reuters.

Reglementările fac parte din planul de salvare în valoare de 330 miliarde de zloţi (78,9 miliarde de dolari) adoptat de Executivul polonez, pentru a atenua potenţialele daune provocate de pandemie asupra celei mai mari economii din Europa Centrală şi de Est.

Ministrul Dezvoltării, Jadwiga Emilewicz, care a elaborat noile reglementări, a declarat că ele vor fi obligatorii timp de doi ani şi se vor aplica în cazul companiilor publice, celor care produc software folosit în centralele energetice, transporturi şi în sistemul de sănătate, precum şi firmelor din energie, telecomunicaţii şi apărare.

"Nu vrem să-i speriem pe investitori, ci doar să protejăm companiile poloneze împotriva preluărilor ostile, pe fondul deteriorării situaţiei economice", a declarat Jadwiga Emilewicz.

Şi Germania a anunţat în aprilie înăsprirea reglementărilor pentru a proteja firmele interne de preluările nedorite de către investitori din afara Uniunii Europene. Miercuri, Guvernul de la Berlin a anunţat o lege prin care poate opri tentativele ostile de preluare ale companiilor din domeniul sănătăţii.

Reglementările din ambele ţări vin într-un moment în care UE îşi reconsideră relaţiile cu China, pe fondul sporirii investiţiile companiilor de stat în sectoare critice.

Citit 677 ori Ultima modificare Vineri, 22 Mai 2020 01:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.